Grandiózus összművészeti fesztivál

2023.05.07. 09:26

Kezdődik a jubileumi, 30. Gizella-napok – Mutatjuk a kedvenc programjainkat!

Ingyenes zenei, képzőművészeti, irodalmi, családi és egyéb élményprogramok sokaságával vár a királynék városának legnagyobb összművészeti fesztiválja május 7. és 14. között! Az ezeréves város történelmi hagyományaira építő egyhetes esemény idén májusban is szórakoztató programkavalkáddal tölti meg a várnegyed és a belváros utcáit és tereit.

Horváth Virág

Idén is szombaton tartják a történelmi felvonulást

Fotó: archív

Már vasárnap elkezdődnek a kulturális programok különböző helyszíneken. 16 órától Szelényi Károly fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a jezsuita templomban. 

Szelényi Károly kétszer kapott megbízást a Szent Korona fényképezésére. Először a korona hazahozatalakor, majd a hazahozatala 20 éves évfordulóján. A gyönyörű fotók a kutatókat is segítették a szabad szemmel nem átható részletek tanulmányozásában. Köszöntőt mond: Grászli Bernadett igazgató

A tárlatot vezetéssel megnyitja Szelényi Károly fotóművész és Pálffy Géza, a Lendület Szent Korona Kutatócsoport vezetője.

Szintén vasárnap 19 órától a Játékosok című darabot mutatják be a Veszprémi Petőfi Színházban. Híres vígjáték a hamis szerencsejátékosokról, akik helyrehozhatatlanul elvesztették szenvedélyüket, így addig csalnak, amíg magukat meg nem csalják. A csehországi Most városából érkező Městské divadlo v Mostě vendégjátéka.

Jövő hét kedden irodalmi sétára invitálnak mindenkit 16.30-tól a Szentháromság térre. Irodalmi séta Stéphanie Aten és Marie-Pierre Duquoc író (Franciaország), Mikolaj Łozonski író és Robert Król költő (Lengyelország, Tarnow, Jaslo) társaságában. A séta során elhangzik Gino Blandin író erre az alkalomra készült szövege is magyar nyelven.

Szerdán 19 órától a Pannon Várszínház mutatja be Királynék városa című előadását a Hangvillában. Megismerhetjük a Veszprémhez kötődő királynék sorsát mai női sorsokként értelmezve azokat. Humoros, megható, pörgős, zenés, kemény és gyengéd is egyszerre. Ambivalens, mint a NŐ maga.

Pénteken aztán elkezdődik a grandiózus koncertdömping, ahol három este alatt 14 nagykoncertet láthat a veszprémi közönség, részt vehet borkóstolón, hagyományos és új divatú kirakodóvásáron, találkozhat Halász Judittal, és elhozhatja a gyerekeket is a rengeteg családbarát szórakozási lehetőségre. 

A legizgalmasabb fellépő vasárnap érkezik, ugyanis ellátogat hozzánk az East Gipsy Band, 

amelyről a Csillagfény távolság című dokumentumfilmet forgatták, amely 2019-ben jelent meg az HBO-n. A Balázs József vezette East Gipsy Band zenéje kalandozás a cigányzene hagyományaival és értékeivel a jazz kifinomult harmóniáinak területén. A szaxofonvirtuóz Tim Ries közreműködésével végigturnézták már az Egyesült Államok és Kanada keleti partját is, hatalmas sikert aratva. Érdemes lesz asztalt foglalni tehát május 14-én, vasárnap 19.30-tól a Papírkutyába, hogy biztosan beférjünk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában