Egyedülálló kortárs szobrászati kiállítás

2023.05.18. 20:00

Kihirdették a Káli Art-Park 2022-es szobrászati pályázatának eredményét

Harmadik alkalommal hirdették ki a köveskáli Káli Art Inn által szervezett szobrászati pályázat nyertesét és nyitották meg a szabadtéri Káli Art-Parkot, amelyben október végéig tekinthető meg ingyenesen a szakmai zsűri által kiválasztott legjobbnak ítélt 15 pályamű.

Tóth B. Zsuzsa

Az idei kiállításra a korábbiaknál is több alkotás érkezett Fotó: hotel

A 2022-es pályázat egymillió forintos díjazással járó elismerését Körei Sándor fiatal szobrászművész érdemelte ki. A szakmai zsűriben, többek között Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, Topor Tünde művészettörténész és Tóth Pál Sándor gyűjteménykezelő foglalt helyet.

A minőségi vendéglátást, a fenntarthatóságot messzemenőkig szem előtt tartó Káli Art Inn butikhotel 2020-ban alakította a ki óriási kertjében a Káli Art-Parkot, és írt ki először pályázatot szobrászművészek részére, melyre az első évben 26, második évben 40, idén 50 alkotás érkezett. A tulajdonosok szándéka, hogy a pályázat legalább tíz éven keresztüli megismétlésével folyamatos bemutatkozási és kiállítási lehetőséget biztosítson kortárs szobrászművészek részére. A pályaműveket elbíráló zsűriben a hazai kortárs kiemelkedő szakértői: Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész, egyetemi docens, Topor Tünde, művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Tóth Pál Sándor art consultant és gyűjteménykezelő, Enzsöly Kinga képzőművész, korábbi nyertes, Molnár Júlia a Káli Art Inn, Héjja Róbert pedig a Káli-medence Turisztikai Egyesület részéről bírált és ítélte oda az egymillió forintos díjat a legjobb pályamű alkotójának Körei Sándornak. Az október végéig nyitva tartó kiállítás nemcsak a művészek bemutatkozásának, az értő és nyitott közönség látogatásának lehetőségét teremti meg, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén olyan turisztikai attrakció is, amely méltán tarthat számot akár belföldi utazók akár a Balaton-Veszprém 2023 kapcsán Magyarországra érkező külföldiek érdeklődésre is.

 

- A művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van, mint a festészet, vagy fotóművészet, hiszen az alkotások teret igényelnek, így kevés magánlakásba, házba juthatnak el. Ezért közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található meseszép virágoskert. Nem utolsó sorban pedig, a Veszprém 2023 kapcsán Magyarországra érkező külföldiek a magyar kortárs képzőművészet ez a kis szelete által is megismerhetik hazánkat – összegezte Molnár Júlia, a Káli Art Inn tulajdonosa a Káli Art-Park kialakításának fontosságát.

A Káli-medence fő vonzereje a természet szépsége és az épített környezet harmóniája. Azok számára álmodták meg a szoborparkot, akik a természet szépsége, a falusi hangulat, a kiváló gasztronómia mellett nyitottak a csendes, elmélyülésre. A kiállított szobrok májustól októberig térítésmentesen, minden nap reggel 10 és 17 óra között tekinthetők meg. A szobrok mellett elhelyezett QR kód segítségével érhető el a digitális kalauz, mely az olvasó számára magyarázattal szolgál, segítségével feltárul az alkotó szándéka, üzenete, a művek háttere. Ez idő alatt számos rendezvény keretében ismerkedhet a nagyközönség a kortárs szobrászattal. Tárlatvezetés, gyűjtői vizit, kortárs tánc-performansz, jóga elmélyülés, irodalmi séta, reggeli piknik, szerepel a programok között. 

Az idei évi győztes Körei Sándor alkotása Fotó: hotel 

A kiállítás megnyitót, és a győztes kihirdetését követően szakemberek és művészek két kerekasztal-beszélgetésben a szobrászat és a szoborgyűjtemény-építés trendjeiről, valamint a szobrászat jövőjéről gondolkodtak közösen a 3D nyomtatás és a mesterséges intelligencia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában