Csokonai versei kortalanok

2023.05.18. 18:00

Zenével és rapszövegekkel léptek párbeszédre a 200 éves versek

Rapszövegekkel és improvizációs trombitajátékkal kísérve értelmeződtek újra Csokonai Vitéz Mihály versei egy zenés-irodalmi előadáson.

Marton Attila

Subicz Gábor, Balázsovics Mihály és Prieger Zsolt a zenés-irodalmi előadáson Fotó: Benkő Péter

Szórakoztató, elgondolkodtató és aktuális. A három jelző talán nem Csokonai Vitéz Mihály költészetéről jutna eszünkbe először, de A Tánc XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál szerdai kísérőprogramja bizonyította, hogy a szerző bő kétszáz éves versei könnyen összeilleszthetők a mai rappel és a hip-hop alapokkal. A Csermák zeneiskola tanári szobájában az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt és társszerző-fellépőtársai, Balázsovics Mihály (Slow Village) és Subicz Gábor (Subtone, MAO) invitálták kortalan utazásra a valóban minden korosztályt – a tinédzserektől az idősekig – megszólító közönséget. Az egyórás, vetítéssel kísért előadás egy-egy önálló része jellemzően Csokonai sorából vagy versszakából indult ki: ezt hip-hop vagy rapalapon ismételte Prieger Zsolt, majd trombitán bekapcsolódott improvizatív játékával Subicz Gábor, hogy aztán Balázsovics Mihály rapszövegei reflektáljanak vagy értelmezzék át az újra és újra elhangzó versrészletet.

Fotó: Benkő Péter

A kétszáz évet a szövegekben a minden korban jelen lévő egyetemes emberi érzések és témák, mint a beteljesületlen szerelem, az elmúlás vagy a háború borzalmaitól való félelem hidalták át. Az előadásban Csokonaitól többek között a Bár az ég búsulva néz is… kezdetű  verséből, valamint A mostani háborúban vitézkedő magyarokhoz, a Tüdőgyúladásomról (sic!) és a Konstancinápoly című költeményekből szerepeltek idézetek. 

Címkék#zenés#vers

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában