Hagyományok

2023.06.18. 14:00

A folk egy hétvégére az Óváros térre költözött

A teret péntektől vasárnapig a Muharay Népművészeti Szövetség és a Hagyományok Háza programjai töltötték meg aratóbálok megidézésével, szanyi népi szokások bemutatásával, ugyanakkor olyan hagyományőrző táncos közösségek tartottak bemutatót, mint a Bokréta Néptáncegyüttes vagy a Bagi Muharay Népi Együttes, de volt moldvai táncház, a Magyar Állami Népi Együttes pedig a kolozsvári piactér hangulatát idézte meg.

Juhász-Léhi István

A Magyar Állami Népi Együttes is hatalmas sikert aratott szombaton

Fotó: Benkő Péter

M. Tóth Jánossal, a Hagyományok Háza hálózatvezetőjével még szombaton beszélgettünk.

– Az élő népművészet leghíresebb képviselői lépnek fel ezen a fesztiválon, melyen folklórprogramok jelennek meg a színpadon, de a Hagyományok Háza hálózatának stratégiai partnerei is közreműködnek – nyilatkozta a veol.hu-nak. – Négy megyéből jöttek el a kézművesek, kiemelten a helyiek, akik egyébként mind a Zala, mind a Tolna megyeiekkel és a Székesfehérvár környéki egyesületekkel baráti viszonyt ápolnak.

Kérdésünkre arról is beszélt, az 1970-es években elindult táncházmozgalmat megelőzte a Gyöngyösbokréta mozgalom a két világháború közötti időszakban. Ez egy olyan alulról jövő mozgalom volt, aminek a felhajtóerejét az emberi közösségek jelentették. 

– Most megint azt látjuk és azt éljük meg, hogy fellendülés van ezekben a mozgalmakban – emelte ki. – Mindezt sok dolog elősegíti Magyarországon, hiszen olyan intézményes rendszer alakult ki, mint a Hagyományok Háza.

M. Tóth János elmondta, a művészeti iskolák megjelenése mellett néptánc és népzenei tagozatok születtek, ennek a területnek is van felsőoktatása. A határon túli területeken más a helyzet, ugyanis más országhoz tartozó magyar közösségekről beszélünk, ezért az ottani jogszabályoknak kell megfelelni. Hogy mennyien foglalkozhatnak itthon népművészettel? Pontos számot nem tudok mondani, de legalább másfél millió ember az, aki a mindennapokban találkozik vagy együtt él vele. Úgy érzem, hogy ez egy jelentős szám. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában