Megnyitó

2023.07.19. 14:00

A lokálpatrióta művész kiállítása Pápán

Molnár Lajos Dulity-díjjal és Pápa Város Díszoklevelével kitüntetett pápai festő- és grafikus Múltidézés című kiállítása nyílt meg a Pannonia Reformata Múzeumban. Három, tematikusan szerkesztett teremben a művész 55 alkotása tekinthető meg.

Haraszti Gábor

Vásznon és grafikán is megjelenik Pápa városa Fotó: Haraszti Gábor

A festő-grafikus 25 éve van jelen a város képzőművészeti életében, a mostani a 140. kiállítása. Az ünnepélyes megnyitó igazi családi koprodukció volt, hiszen Molnár Lajos négy unokája, Fórizs Emma, Molnár Ignác, Molnár Vince és Molnár Benő furulyán, zongorán és orgonán működtek közre, a tárlatot pedig veje, Fórizs Gergely irodalomtörténész nyitotta meg.

– Molnár Lajos nemcsak önmaga gyönyörködtetésére alkot, hanem szeretne minél több embert megszólítani, ez az a közösség, amely őt körülveszi itt Pápán – mondta Fórizs Gergely. – Lajos valódi lokálpatrióta, akinek fontos a „pápaiság”, ez tükröződik az alkotásaiból. Bár a témái nem mindig kapcsolhatóak szorosan a városhoz, mégis mintha a művek valamilyen módon kötődnének Pápához.

Fotó: Haraszti Gábor

A kiállított művek több mint egyharmada az elmúlt egy-két évben készült, ezeket még nem láthatta a közönség, a művész az alkotásokat témájuk alapján három részre osztotta.

– Úgy érzem, hogy ez a kiállítás egyrészt reprezentálja a munkásságomat, másrészt kötődik a városhoz, harmadrészt ahhoz a helyhez, ahol kiállítok – mondta Molnár Lajos. – Az első teremben arra gondoltam, hogy bemutatom a kötődésemet Pápához, tisztelgek a város, a városlakók és a művészetbarátok előtt. Két falat rendeztem be városképekkel, kettőt pedig Pápa történelmi múltjáról festett képekkel. Itt kapott helyet többek között a tárlat legrégebben, 20 évvel ezelőtt készült festménye, a Pápai korzó, mely a Kossuth utcát ábrázolja. A középső teremben bibliai történeteket bemutató képek láthatóak, itt sok új alkotás van. Arra törekedtem, hogy olyan képeket hozzak, melyek megszólítják, megállítják a közönséget, valamit közvetítenek, mondanak nekünk. A másik szélső teremben a grafikai munkásságomat mutatom be, országos viszonylatban talán ebből kaptam a legtöbb elismerést. Változatos témakörök vannak a képeken, ilyen például Petőfi Pápán, a Kossuth-emlékkép, a Fő tér, a vízimalmok.

A kiállítás augusztus 20-ig látogatható a Pannonia Reformata Múzeum nyitvatartási idejében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában