Helyi kultúra

2023.07.29. 11:00

Gulag a Berekben: könyvbemutató Lovason

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Stefanovszky-ház szervezésében Buza Péter művelődéstörténész, újságíró Gulag a Berekben című művének előadással egybekötött bemutatójára kerül sor augusztus 6-án (vasárnap) 16 órakor a lovasi Stefanovszky-házban.

Juhász-Léhi István

Az ötvenes években a Nagy-Berek kistájegység Balatonfenyveshez tartozó részén a Rákosi-diktatúra által létrehozott, később az ÁVH által felügyelt Közérdekű Munkák Igazgatósága - KÖMI 401 néven - kényszermunkatábort és rabgazdaságot működtetett. Ártatlanul, politikai okokból meghurcoltak ezreinek rémálma volt éveken keresztül a ma már közkedvelt idegenforgalmi célpont Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont területe. A szerző ennek megrendítő történetét dolgozta fel.

A rendezvény helyszínén megtekinthetők lesznek a lovasi önismereti és képzőművészeti alkotó foglalkozásokon készült művek is. A hiánypótló kötet az Agrárminisztérium támogatásával jelent meg, ennek köszönhetően a helyszínen korlátozott számban díjmentesen elérhető lesz, melynek bemutatójával is tisztelegnek a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában