Múzeum

2023.07.19. 12:00

Kalandozások az ókori Egyiptomban

A Pannonia Reformata Múzeum egyik legnépszerűbb tábora minden évben a titokzatos egyiptomi kultúrát feldolgozó foglalkozássorozat. Idén sem volt ez másképp, a táborban a résztvevők többek között megismerkedhettek az archeológusok munkájával, képes beszámoló formájában bepillantást nyerhettek egy valódi régészeti feltárásba és kis időre a gyerekek is régésszé válhattak.

Haraszti Gábor

A gyerekek nagyon élvezték a régészkedést Fotó: Haraszti Gábor

A Hori titkai című táborban feltárultak a résztvevők előtt a háromezeréves koporsó és múmia titkai. 24-en vettek részt a foglalkozásokon és mint Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezetőtől megtudtuk, múzeumi létesítményük minden feltétellel rendelkezik ahhoz, hogy igényes, egyhetes, napközis jellegű táborokat szervezzenek. 

Fotó: Haraszti Gábor

- Egyiptomi hetünk egy valódi sírfeltárásra repítette a gyerekeket – mesélte a múzeumvezető. - Tavasszal egy három hetes egyiptomi ásatáson jártam, a terv az volt, hogy az ott szerzett élményeimből, tapasztalataimból merítve megelevenítsünk egy igazi sírfeltárás pillanatait, azokat a műtárgyakat, amikkel találkoztam. A múzeum udvarán végeztük az ásatást, a gyerekeknek óriási élmény volt, hogy ők maguk találtak rá a homokban a kincsekre, azokat osztályozták, leltárba vették, tisztították, sőt az összetört tárgyakat össze is illesztették. Azt szerettük volna érzékeltetni, hogy hogyan lesz egy régészeti feltáráson talált tárgyból múzeumi lelet, milyen folyamatokon megy át, amíg kiállításra kerül.

Fotó: Haraszti Gábor 

Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta a hét többi napja is érdekesnek ígérkezik, hiszen többek között restaurálnak, múmia-maszkot készítenek, megismerkednek az egyiptomi ábrázolásmóddal, a hieroglifákkal, a mumifikálással és a kézműves foglalkozások sem maradnak el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában