Koncert a Csigó Malomban

2023.07.09. 14:00

Kányádi ma is ott van Gryllusékkal a színpadon (videó)

A gyulakeszi Csigó Art Pont 2023 összművészeti, Kölcsönhatások, művészetek találkozása keresztül Európán című rendezvénysorozata legutóbbi programjában Valaki jár a fák hegyén címmel Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos lépett fel többnyire Kányádi Sándor megzenésített versek előadásával és több hangszert is felvonultatva. Közvetlenül, könnyedén, ahogy azt tőlük már megszokhatta mindenki évtizedeken át.

Tóth B. Zsuzsa

Gryllus Dániel (balról) és Vilmos megzenésített versekkel érkezett a Csigó Malomba

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A vendégeket Bartunek Katalin háziasszony köszöntötte, mint mondta, megzenésített verseket még nem adtak elő a falak között művészek. A kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész testvérpár a 133. zsoltár éneklésével nyitotta az estet, majd bemutatták Dániel citeráját, amelyre a zenész a szokásosnál több húrt tetetett, hogy megváltoztassa a hangszer hangját. Vallotta, hogy az öt évvel ezelőtt elhunyt, a Nemzet Művésze díjjal elismert, Kossuth-díjas Kányádi Sándort jól ismerték, sőt, atyai jó barátjuknak vallották, sok közös fellépésük is volt. Az előadott egyes versek között személyes emlékeiket is idézte a testvérpár. A Ballag a folyó című versét citerán és gitáron adták elő, majd a Kuplé a vörös villamosról című költemény hangzott el. Dániel balkáni és indián pánsípot, sikut is megszólaltatott a Távolodóban című vers előadása során, majd a Valaki jár a fák hegyén és az Alma című költemény hangzott el. 

 - Az öt éve elhunyt Sándor bácsi a Kaláka koncerteken és most is itt van velünk – emlékezett az erdélyi magyar költőre Dániel, közben klarinét, furulya is került keze ügyébe, ahogy Vilmos nagybőgőn ugyancsak játszott.

A koncerten József Attilától a Szeretném, a keleties hangulatú Indiában és a Születésnapomra című verset játszották, énekelték, utóbbival kifejezetten nagy sikert aratva a közönség körében. A Villon balladával sokoldalúságukat bizonyították, amint Kiss Annától az Öreglegények című verssel ugyancsak. Weöres Sándor költeményei közül a Fű, fa, füst szintén méltán nyerte el a közönség tetszését, a könnyedebb Rózsa, rózsa után azonban már csak egy ráadásnyi idő maradt, de a közönség kihasználta azt is egy kis közös éneklésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában