Tájházkép Csesznekről

2023.07.29. 20:00

Parasztház a bakonyi vár tövében

Az ablakzugban borotvadoboz mellett támasztós tükör és szarufésű, árnyékot vet rájuk a függöny mintája – régiekről árulkodó tárgyak, tájházi csendéletek, melyek révén elképzeljük eleink mindennapjait. Több helyen láthatóak hasonlók. Tájházkép sorozatunkban ezúttal a ma is álló öreg cseszneki parasztházat mutatjuk be.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

A cseszneki tájház homlokzatán látható évszám szerint 1903-ban már állt, de ennél korábban építhették és jelenleg állagmegóvása érdekében végeznek rajta munkákat. Így most csak korábbi élményeinket idézhetjük fel az ajtó melletti fogason sorakozó kalapokról, a mellettük lévő kampósbotról, mely mintha várta volna haza gazdáját. A helyiségek a parasztházak hagyományos elrendezését követik. A konyhába az udvar felőli tornácról lehet bemenni. Itt egykor nyitott tűzhely működött, nemrég még dagasztóteknő, zománcozott vizestál emlékeztetett eleinkre. Innen nyílik a tisztaszoba és a hátsó szoba, utóbbit 2003-ban úgy rendezték be, hogy a hajdani cseszneki takácscéhnek állítsanak emléket, amely a váráról híres, egykor járási székhelynek számító településen működött.

Tájházkép sorozatunkba várjuk olvasóink fényképeit, amelyeket valamelyik Veszprém vármegyében található tájházban készítettek, számukra érdekes tárgyak csendéletét megörökítve. Elküldhetik azokat a [email protected] e-mail-címre, hogy megjelentethessük a fotókat felületeinken. A legjobb az, ha megírják a történeteket, emlékeket, amik a látottak kapcsán eszükbe jutottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában