Hagyomány

2023.07.04. 20:00

Randevúznak az értékek: 198. Anna-bál Balatonfüreden

Az Anna-bált, a világ egyik egyedülálló társasági eseményét, mely csaknem kétszáz éves múltra tekint vissza, és nemrég hungarikum lett, idén a Balatonfüred Kulturális Nonprofit (Füredkult) Kft. szervezi meg – hangzott el a 198. bál és az Anna-fesztivál sajtótájékoztatóján az Anna Grand Hotelben kedden.

Kovács Erika

Fotó: balatonfured.hu/Martinovics Tibor

Bóka István polgármester méltatta a bált megelőző, rendkívül gazdag programkínálatú, egyhetes Anna-fesztivált, majd örömmel szólt arról, hogy nemsokára befejeződik a hotel korszerűsítése, így a 198. bált megújult környezetben rendezik meg. – A világ legrégebbi társasági eseményinek egyike, mely régmúltra visszatekintő tradíciókat ápol. Elsősorban az elsőbálozókról szól, így idén is meghívást kaptak a 18 éves helybeli kisasszonyok – mondta. A polgármester büszkén beszélt kiemelt támogatóikról, mások ellett a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-ről, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosáról (VEB 2023 EKF), valamint a Hagyományok Házáról. Simon Attila, a herendi társaság vezérigazgatója elmondta, idén a porcelánszív, amelyet a hölgyek nyakába kötnek a Vaszary Villa kertjében, babakék színű lesz. A bál szépe, valamint udvarhölgyei herendi porcelánserleget kapnak, megújult színekben pompázó Viktória-, Rothschild- és Apponyi-mintásat. Herendi porcelánból készül a Kiss Ernő-díj is, amelyet egy úrnak adnak át, aki a legtöbbet tette az elmúlt évben Balatonfüredért. Az ország legnagyobb utazókészletét hozzák el a báli vacsora miatt, mely több mint 120 millió forint értékű, és 3500 darabból áll. – A bálon randevút adnak egymásnak az értékek – mondta.

Fotó: balatonfured.hu/Martinovics Tibor

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója aláhúzta, minden évben nagy örömmel vesznek részt Balatonfüreden, a legpatinásabb bálon. Az Anna-fesztiválon idén is szép operaműsorral ajándékozzák meg a közönséget, fellép az énekkar, majd a gálaesten ezúttal Verdi műve csendül fel a színpadon. A bálon az operaház balettművészei palotást, illetve keringőt táncolnak majd. A főigazgató köszönettel beszélt Zettwitz Sándor üzletember támogatásáról.     

– Mutassuk meg Európának, illetve a világnak kulturális értékeinket – mondta a VEB 2023 EKF eseményeire utalva Mészáros Zoltán főtanácsadó. Elmondta, programjuk 11 járásközpontot több mint félmilliárd forinttal támogat. 

Fotó: balatonfured.hu/Martinovics Tibor

Bartos Balázs, az Anna Grand Hotel igazgatója a szálloda megújításának részleteiről beszélt, amit folytatnak.  

Novák Péter, a Füredkult művészeti tanácsadója egyebek mellett Balatonfüred kivételes kulturális hagyományairól, a látványos fejlesztésekről beszélt. Kiemelte a cigányzenét, mely felcsendül a fesztiválon, és ezzel a muzsikával adnak szerenádot az elsőbálozóknak a Blaha utcában. Rauch Tamás rendőr százados a Készenléti Rendőrség különleges szolgálatok igazgatósága képviseletében közölte, a bálon az Állami Ménes Gazdaságok és a Nemzeti Lovas Díszegység működik közre. A nóniuszok közül, mely az egyik legősibb fajta, többet is elhoznak majd. A fesztiválról, illetve az újdonságokról Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója, fesztiváligazgató, a báli menüről Tóth József séf beszélt. 

Fotó: balatonfured.hu/Martinovics Tibor

Műsort adott a Magyar Állami Népi Együttes zenekara. A sajtótájékoztató házigazdája Juhász Anna irodalmár volt, aki a bál egyik házigazdája is lesz július 29-én, szombaton. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában