Thury-vár

2023.07.04. 07:00

Százéves lett a város fotográfusa

Június 30-án ünnepelte 100. születésnapját Leitner Ferenc. A jeles évforduló alkalmából városi ünnepség keretében köszöntötték fel a Thury-várban Várpalota fotográfusát, a település díszpolgárát.

Szabó Péter Dániel

Várpalota önkormányzata egy hatalmas tortával köszöntötte fel Leitner Ferencet a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

Verssel, zenével, valamint kiállításokat, születésnapi köszöntéseket megörökítő videó összeállítással köszöntötték a Thury-várban a mindig mosolygó Feri bácsit. 

– Egy 100 éves embernek titka van. Vajon Leitner Feri bácsinak mi lehet a titka? Nem kell morfondírozni rajta, elég ránézni vagy a közelében lenni és érezni a pozitív kisugárzását – mondta el köszöntő beszédében Campanari-Talabér Márta. Várpalota polgármestere kiemelte, Leitner Ferenc megélt több emberöltőt, s a XX. századi magyar történelem sok fontos pillanatának volt szemtanúja. Ráadásul nemcsak megélte, hanem meg is örökítette azokat a történéseket, amelyek Várpalotán jelentősek voltak. Ezért is hívják a város fotográfusának.

A köszöntéseket követően Leitner Ferenc meghatódva idézte fel a pillanatot, amikor 1931 októberében először látta meg Várpalotát.  Elmondta, abban az időben egy mezővárosias nagyközség volt a település, melynek lakossága végtelenül jóindulatú volt. Tisztelték, s becsülték egymást az emberek – mesélte Feri bácsi, majd hozzátette, nagyon hiányolja, hogy mostanában kevésbé jellemző az emberekre az összetartás. – Képesek vagyunk egyfolytában harcolni egymás ellen, pedig semmi szükség rá. A városunk szépen fejlődik. Össze kell tehát fognunk, hogy még előrébb juthassunk– fogalmazott Leitner Ferenc, aki elmondta azt is, hogy hatalmas, ám rendszerezés előtt álló fotógyűjteménye van még Várpalotáról, melyet szeretne a városra hagyni.

A 100 éves Feri bácsi tiszteletére ezután egy díszlövést is leadtak a várudvaron, majd a pohárköszöntőt követően a jelenlévők egy hatalmas tortával köszöntötték fel az ünnepeltet. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában