Már minden az Anna-bálról szól

2023.07.26. 14:00

Szerenádok éjszakája Balatonfüreden

Bemutatkoztak a balatonfüredi első bálozó lányok, akiknek szerenádot adtak a Blaha Lujza utcában kedden. A gyönyörű est a szombati 198. Anna-bált megelőző Anna-fesztivál nyitóeseménye volt.

Kovács Erika

Fotó: Benkő Péter

- Ezzel az esttel szeretnénk megidézni a hajdani Anna-bálok romantikáját. Idén szombaton lesz  a 198. Anna-bál, közeledünk az Anna-bál 200. évfordulójához. Ezen a fesztiválon kezdődik egy különleges időutazás - egy keringő a századokon át -, kiemelve a kétszáz esztendős Anna-bál egyes korszakait - mondta Bán László televíziós műsorvezető. Kiemelte, az éjszakai szerenádok élménye eltűnt az életünkből, de nem is lehetne szebb alkalom, mint az Anna-bál hete, amikor újra éltetjük ezt a régi, hódolattal teli éjjeli muzsikát. „A szívem adnám oda a hegedűnek”, idézte Tóth Árpád Hajnali szerenád című versét, mely az első füredi szerenádok estjének mottója. A köszöntő után Bán László bemutatta az első bálozó balatonfüredi hölgyeket: Sótonyi Sárát, Sötét Szonját, Szabó Virágot, Szilassy Laurát, Tóth Liza Annát, Bakonyi Laurát és Lajos Lénát. A szerenádok hangulatát Buvári Lilla, Maczky-Kő Bálint, Rajnai Lázár és Tóth Nikolett színművészek idézték meg Varga Jenő és zenekara kíséretével. 

Bán László az Anna-fesztivál programjairól elmondta, ezekben a napokban a város több éttermében és vendéglátóhelyén is felcsendül a kávéházi cigányzene, a boldog békeidők andalító hangulatát idézve. Szerdán délután fél öttől a Borcsa Étteremben Horváth László és zenekara játszik, majd öt órától a Halászkert étteremben Balázs Tamás és zenekara. Este nyolc órától Ördög bújt a vonóba címmel a Hagyományok Háza népzenei gálaműsora várja a közönséget a Gyógy téren. 

Az est különlegessége, hogy a magyar népi vonószene és a kávéházi cigányzene hagyományelemet az UNESCO beemelte a Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív elemeinek nemzetközi jegyzékébe, tehát a világörökség része lett ez a zenei hagyomány. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában