Műkedvelő kerekasztal

2023.07.12. 07:00

Tatay Sámuelre emlékeztek a pápai városbarátok

A pápai Petőfi Városbarát Egylet legutóbbi műkedvelő kerekasztala amolyan ’48-as jellegű matiné volt. Idén a Petőfi-bicentenáriummal egyidejűleg van Petőfi Sándor kortársának, Tatay Sámuel néhai bakonytamási evangélikus lelkipásztor, ’48-as nemzetőr születésének 200., halálának 130. évfordulója.

Haraszti Gábor

Tatay Sámuel élő leszármazottai is részt vettek az ankéton

Forrás: PVE

A beszélgetésen Tatay Sámuel Bakonytamásiban élő leszármazottai, Fejes Péter és Fejes Ákos, valamint feleségeik, Fejesné Viasz-Kádi Márta és Fejesné Krébesz Lívia tartottak kiselőadást ősük életéről. 

Az összejövetelen szóba került Tatay papi pályafutása, felidézték azon híressé vált beszédét, mellyel a forradalom kitörését követően a veszprémi nemzetőrséget lelkesítette. Mint elhangzott, a Fejes családban Tatay Sámueltől fogva apáról fiúra hagyományozódott a ’48-as szellemiség, így aztán nem véletlen az sem, hogy a múlt század elején létesített bakonytamási csárdájuk Kossuth Lajos nevét vette fel és viseli ezt a nevet napjainkban is. 

A programon Felejthetetlen élményem a koltói Teleki-kastélyban címmel tartott lebilincselően érdekes, fényképekkel színesített úti beszámolót Margl Józsefné egyleti önkéntes, Ernszt Józsefné Juhász Ferenc: Akinek szívére fújt az Isten című versét mondta el, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő pedig emlékeztette a jelenlévőket, hogy a 2015-ben elhunyt kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő, Juhász Ferenc idén lenne 95 esztendős.

A PVE ügyvivője szólt A tékozló ország című költeményről, illetve az 1955-ös, Juhász-féle Petőfi-versválogatásról is, melynek egy, a költő által számára 2009-ben dedikált példányát nagy becsben őrzi. A tartalmas összejövetelen végül Mező Lászlóné egyleti önkéntes Kerecsényi Zoltán Kossuth című tömörversét tolmácsolta a hallgatóságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában