Tájházkép Bakonynánáról

2023.07.27. 09:00

Tisztaszoba tükrös szekrénnyel, konyha stelázsival

Az ablakzugban borotvadoboz mellett támasztós tükör és szarufésű, árnyékot vet rájuk a függöny mintája – régiekről árulkodó tárgyak, tájházi csendéletek, melyek révén elképzeljük mindennapjaikat. Több helyen láthatóak hasonlók. Tájházkép sorozatunkban ezúttal a bakonynánai sváb parasztházat mutatjuk be.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita /Napló

A bakonynánai templom melletti középparaszti házat 1928-ban újította fel tulajdonosa, akit 1948-ban kitelepítettek. Tájháznak helyiek rendezték be, főként azokkal a tárgyakkal, holmikkal, amiket még 1996-ban és 97-ben összegyűjtöttek, így 2014 óta látogatható. Az első, a tisztaszobában a két világháború körüli időszak bútorzata látható, tükörszekrénnyel, rádióval, dívánnyal, szentképpel. A konyhában vizespad, khásztli, azaz tárolóbútor, stelázsi, lekváros köcsög, vizeskancsó, kuglófsütő. A hátsó szoba bútorzata a XIX. század végéből való. Az ágyon téli és nyári ünneplős kendők, meg berlinerkendő. A varrógép alatt csizmahúzó.

Tájházkép sorozatunkba várjuk olvasóink fényképeit, amelyeket valamelyik Veszprém vármegyében található tájházban készítettek, számukra érdekes tárgyak csendéletét megörökítve. Elküldhetik azokat a [email protected] e-mail-címre, hogy megjelentethessük a fotókat felületeinken. A legjobb az, ha megírják a történeteket, emlékeket, amik a látottak miatt eszükbe jutottak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában