Visszaemlékezés

2023.08.11. 11:30

Cholnoky Jenő földrajztudós: a Balaton az élete volt

Cholnoky Jenőre, a világhírű földrajztudósra emlékeztek a harmadik Cholnoky-emlékdélutánon a Balatonfüred arácsi városrészében lévő népházban a minap, amit a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület (BHE), a Nők a Balatonért Egyesület balatonfüredi csoportja és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület szervezett. Az emlékülésre eljött a híres személyiség több leszármazottja is.

Kovács Erika

A harmadik Cholnoky Jenő emlékülésen részt vett a híres személyiség több leszármazottja is az arácsi népházban

Fotó: Kovács Erika

Visszaemlékező beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők a népház zsúfolásig megtelt nagytermében, ahol Kurutzné Kovács Márta nyugalmazott egyetemi tanár, Széchenyi díjas akadémikus egykori mentorával, Cholnoky Tibor professzorral együtt a Cholnoky családdal kapcsolatos emlékeit idézte fel. Rybár Olivér geográfus, földrajztanár, kutató A Cholnoky család története című nagysikerű könyv szerzője,  a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében ismét kiadott Cholnoky Jenő: Balaton című könyvéről, illetve a földrajztudós kutatásait, füredi és arácsi emlékeit, gondolatait osztotta meg a résztvevőkkel. 

Takács Miklós, a BHE elnöke felidézte, eddig kettő emlékdélutánt szerveztek, először egy könyvbemutatót, amely a Cholnoky családról szólt, amit Rybár Olivér írt meg. Második alkalommal Cholnoky Jenő és Lóczy Lajos geológus, geográfus barátságáról Cserny Tibor nemzetközi hírű geológus-mérnök beszélt. Takács Miklós közölte azt is, hogy a Cholnoky család nagyon szoros kapcsolatban állt Balatonfüreddel, ezer szállal kötődtek a településhez. Imádták Balatonfüredet és népes, nagy család lévén az arácsi  részen két nyaralójuk is volt, az év nagy részét  ezekben töltötték. Cholnoky Jenő sokat dolgozott a Balatonnál, ahol különféle kutatásokat végzett, melyek világhírűvé tették. 

Mint ismert, Cholnoky Jenő világhírű földrajztudós 1894 -től Lóczy Lajos mellett a Budapesti Tudományegyetemen dolgozott.  Részt vett a tudományos Balaton-kutatás húsz évig tartó munkájában. A Balaton tudományos eredményei című, 32 kötetes monográfiasorozat több könyvét ő írta. Családja több generáción keresztül lakott Balatonfüreden. Kutas Árpád (néhai képviselő, korábbi alpolgármester, a város díszpolgára a szerk.) kezdeményezésére ligetet is elneveztek róla, mely a Koloska-völgy bejáratánál található. Ezen a helyen az emlékülés előtt koszorúkat helyeztek el a szervezők. A neves személyiségre NABE helyi szervezete képviseletében Hanny Szabó Anikó emlékezett, majd mások mellett koszorúkat helyeztek el a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában