Vass László Gyűjtemény

2023.08.21. 07:00

Fókuszban az irányzat svájci nagymesterei

A „A forma színné, a szín formává válik címmel a konstruktív és konkrét művészet időszaki tárlatának ad helyet a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény. A kiállítást Vass László műgyűjtő, illetve Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója mutatták be a közönségnek augusztus19-én.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

A galéria legújabb kiállítása a nemzetközi léptékben is jelentős magyar magángyűjteményéből mutat be egy rendhagyó tárlatot, melynek címét Richard Paul-Lohse svájci festőművésztől kölcsönzték, nem véletlenül. A tárlat célja ugyanis az, hogy megismertesse a konstruktív és konkrét művészet legjelentősebb európai kötődésű alkotóit, közülük is kiemelve a svájci konkrét művészet nagymestereit, a szobrászrajzok sajátos világát és a színtan újragondolásával kísérletező alkotókat. A kiállítás emeleti terében láthatók a világhírű Bauhaus iskolájából ismert Johannes Itten, valamint Barcsay Jenő, Gyarmathy Tihamér, Sean Scully és Haász István alkotásai.

A tárlat a VEB2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg, s hozzá kapcsolódva szeptembertől új művészetoktatási programot és workshopsorozatot indítanak, amely több generációt is megismertet a nonfiguratív művészet izgalmas világával a játék, alkotás és tanulás kapcsolatán keresztül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában