Péntektől vasárnapig

2023.08.16. 16:00

Három napon át zajlanak az ünnepi programok Veszprémben

Benkő Péter

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Augusztus 18-án, pénteken a Veszprémi Panteon – Tűztorony udvarban a nemrég megjelentetett Cholnoky-kötetek beszélgetéssel, felolvasásokkal egybekötött bemutatója kezdődik 17 órakor. 

Augusztus 19-én, szombaton Veszprém, a zenélő ékszerdoboz címmel ingyenes, tematikus városnéző séta indul a Tourinform Irodától, melyen a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

11 órakor Új válogatás a Vass László Gyűjteményből címmel kiállítás-megnyitó lesz a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben. 

Augusztus 20-án, vasárnap Óváros piac nyílik a Csermák Antal Zeneiskola előtti téren 9 órakor. 

Államalapító Szent István ünnepe, családi nap lesz a Laczkó Dezső Múzeummal 10 órától, a programok között városrészi papírsárkány készítés szerepel a DEMO egyesület közreműködésével, kézműveskedés a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesülettel, Szent István pénzének dombornyomása, kalandkedvelő gyermekeknek kincskereső ösvény a Szent Miklós-szeg és a játszótér területén, ismerkedés a kenyérsütés eszközeivel, kézi malom őrlés a Bakonyi Ház melletti téren. 

10 órakor indul a Mindenki kemencéje eseménye, melyen veszprémi városrészek képviselői sütik meg langallóikat, amit az érdeklődők megkóstolhatnak a Bakonyi Ház mellett. 

10.30-tól és 16 órától Sipos Anna kurátor tárlatvezetése lesz az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállításban, mely program előzetes regisztrációhoz kötött. 

10, 11, 13 és 14 órakor tárlatvezetés várja a közönséget a Bakonyi Házban, ahol ismerkedés lesz egy kisnemesi ház berendezésével és a népi kultúra kerti növényeivel. 

12, 14, és 16.30 órakor Fedezd fel mit rejt egy Szent István korabeli sír! címmel interaktív foglalkozás lesz a Laczkó Dezső Múzeum múzeumpedagógiai foglalkoztató termében. 

10 és 13, valamint 14 és 17 óra között workshop várja látogatóit Egervári Márta restaurátor művésszel, témája a fonás. A részvétel regisztrációhoz kötött. 16 órakor szentelik meg Veszprém város és a Laczkó Dezső Múzeum kenyerét. 

16.30-kor Csókolom, hol a víz? Címmel a Kabóca Bábszínház előadása lesz megtekinthető az Erzsébet ligeti rendezvénytéren. 

A Szent Mihály-főszékesegyházban 10.30-kor lesz ünnepi szentmise, a Nagyszeminárium udvarán 11.30-kor kezdődik a Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek című kiállítás megnyitója. 

A Fenyves Malomban 14-től 17 óráig tartanak az ünnepi programok – látványőrlés, kovászolás Demcsák Nikolett és Prim Mónika pékekkel, pereckészítés, Bújj a molnár bőrébe! címmel Szabó Mihály molnár bemutatója. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, belépődíjas. 

18.45-kor Szent István király és Boldog Gizella királyné szobránál Varga Mihály pénzügyminiszter mond beszédet, az ünnepi műsorban közreműködik Tímár Sára és zenekara. Esőhelyszín a Csermák Antal Zeneiskola. 20.30-tól Ruzsa Magdi koncertezik a Gyárkertben, ahol a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában