Slágerlista

2023.08.12. 18:00

Magyar zenei repertoár a közösségi oldalon

Hazánkban is elindította zenei szolgáltatását a Facebook és az Instagram közösségi oldalak anyavállalata, a Meta - adta hírül az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a napokban.

Szijártó János

Készül a felvétel az egyik hazai hangstúdióban. Jó hír, hogy a közösségi oldalakon a felhasználók immár magyar repertoárból is válogathatnak zenét a Sacem és Artisjus közötti tavalyi megállapodásnak köszönhetően

Fotó: Szijártó János

A közlemény kitér arra, hogy 2023 júliusától a felhasználók a magyar repertoárból is válogathatnak zenét Instagram sztorijaikhoz, Reels-videóikhoz, képes posztjaikhoz, valamint a Facebookon választhatnak és posztolhatnak az idővonalukra a Meta zenetárából. Továbbá a saját eszközről feltöltött hosszú- és rövid videók hangsávjában található zenéket sem némítják el, azokat beazonosítják és jogdíjat fizetnek utánuk. A 2022 őszi Sacem és Artisjus közötti megállapodásnak köszönhetően mindehhez a lehető legjobb feltételeket, a Meta által az eredetileg megajánlottnál lényegesen magasabb jogdíjat sikerült kialkudni a hazai szerzőknek a közösségi média óriásnál. Nem árt tudni, hogy 2023 januárjától az Artisjus Egyesület megbízásából a francia közös jogkezelő szervezet, a SACEM képviseli a magyar zenei repertoárt a nagy online streaming szolgáltatóknál.
A Meta zenetárába a dalokat digitális zeneterjesztőkön keresztül juttathatják el a hangfelvételek jogtulajdonosai. Ha valamelyik művet olyan tartalomhoz, videóhoz használták fel a közösségi médiában, amihez a szerző nem járult hozzá, azt bejelentés után eltávolítják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában