Gazdag történelmi programsorozat

2023.08.14. 20:00

Végvári Napok Sümegen: életre keltették a középkort

-Van létjogosultsága a mostanihoz hasonló rendezvényeknek, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a 26. Végvári Napok szombati nyitónapján, Sümegen, ahol a várban és a várkertben rendkívül gazdag történelmi programsorozatot szervezett a Papp Imre várkapitány és családja.

Kovács Erika

Fotó: Gyarmati László 

A díszvendéget mások mellett Böjte éva szállodaigazgató társaságában Magyarország legszebb lovas hintójával hozták be a zsúfolásig megtelt szabadtéri lovagi arénába szombaton, amit gyönyörű, éjfekete fríz lovak vontattak. A miniszter köszöntőjében hozzátette, vonzóak és csodálatosak ezek a hagyományőrző rendezvények, mert így szórakoztató és játékos formában közelebb kerülhetünk a múltunkhoz, megismerhetjük hazánk történelmét, illetve azokat az eseményeket, melyek fordítottak a sorsunkon. Megismerhetjük a hősöket, akik emberfeletti helytállással és kiválóságukkal segítettek abban, hogy mi, magyarok itt lehetünk ebben az országban. A miniszter szerint ezeknek a rendezvényeknek amiatt is van létjogosultsága, mert a múlt révén tanulhatunk hősiességet, hazaszeretetet. –Tudunk tanulni a példaképektől, a hősöktől helytállást, bátorságot, őszinteséget, tisztaságot, nehézséget és hazaszeretetet, hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Fotó: Gyarmati László  

Papp Imre várkapitány és Kedves Gyula ezredes, hadtörténész, az Országgyűlési Múzeum vezetője egyebek mellett az esemény történelmi jelentőségére és a hagyományőrzésre helyezték a hangsúlyt. Az arénában felvonult mások mellett a tatai és győri hagyományőrző egyesület, a nehézpáncélosok a Dunakanyarból, az olaszországi zászlóforgatók, valamint a Sümeg Várkapitány Lovagi Torna Egyesület lovasai és gyalogosai, ezt Szabó Gábor, a történelmi lovasjátékok narrátora mondta el a közönségnek. A szervezők szombaton és vasárnap rendkívül gazdag programsorozattal ajándékozták meg az érdeklődőket, akiket a Kisfaludy Várkertben színes középkori forgataggal várták, így kézműves vásárral, magyaros ételekkel a Várcsárdában, gasztro és fegyverbemutatóval, múzeumi kiállításokkal. A várban ünnepélyesen engedték le a felvonóhidat, a történelmi falak között megmutatták a kecskefejést, volt bábelőadás, tüzérségi, íjász és solymászbemutató, életre keltek a nemrég felújított helyiségek, mint a kovácsműhely, részt lehetett venni a börtöntúrán, kinyitották a különféle kiállításokat.

Fotó: Gyarmati László  

Izgalmas perceket kínált az apródok és martalócok csatája, a történelmi jelmezes felvonulás, a mongol lovas kaszkadőrök lélegzetelállító bemutatója. Vasárnap este a Honfoglalás című darabot mutatta be a Nemzeti Lovas Színház, ezzel történelmi keretet adva az érdekes és izgalmas időutazásnak a sümegi várnál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában