A magyar fotográfia napja

2023.08.28. 14:00

Veszprémből a csillagokig repülhettünk az asztrofotós segítségével

Különleges eseményen vehettek részt azok, akik szombaton ellátogattak az Agórába Ladányi Tamás Veszprém felett az ég című tárlatának megnyitójára. A magyar fotográfia napja alkalmából megszervezett rendezvényen előadásokat is meghallgathattak a résztvevők.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Ovádi Péter parlamenti képviselő ünnepélyes megnyitójában elmondta: a veszprémiek és a térségben élők hiszik, hogy a hely, ahol élnek, a legszebb táj. Erre éppen Ladányi Tamás alkotásai a bizonyítékok. Az asztrofotós olyan különleges látószögből és látásmóddal közelít a témához, amit egy átlagember talán észre sem vesz. 

Fazekas Orsolya a házigazda Agóra nevében azzal kezdte, öröm számukra, hogy intézményükben láthatóak Ladányi Tamás fotói. A kiállítóról úgy vélte: türelmes kiváncsíságával nemcsak a tudomány felől közelíti meg a körülöttünk lévő univerzumot, hanem művészi szemmel is megvizsgálja. Ennek a kitartó munkának az eredménye látható az Agóra falain és szerte a világban.

Majd következett egy nem mindennapi tárlatvezetés, amelyet maga Ladányi Tamás prezentált. Benne a fotók elkészültének minden titkával, legyen szó technikai finomságokról, netán az elkészítés körülményeinek kulisszatitkairól. Mindehhez az alkotó apró, de finom humormorzsákat is elhintett kulturális kipillantásaiban. A közönség a majd háromnegyed óra ellenére – amely gyorsan elröppent – folyamatos figyelt, együtt élt az előadóval. A kiállítás címe a Veszprém felett az ég, amely Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjére utal, és másfél évtized fotóit gyűjti egy csokorba. Érdekesség, hogy nem improvizációk által, hanem leginkább hosszas, kitartó munka eredményeképpen születtek a képek.

A világhírű asztrofotós után az ugyancsak nagyszerű Novák László Szenvedélyem a madárfotózás, avagy a kék vércsék nyomában, majd Fényes Lóránd Mélyégfotózás a Balaton partjától Afrikáig című előadása következett, majd Mátyus Károly Veszprém fotótörténeti vonatkozásai elnevezésű bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A konferenciát műhelyfoglalkozás, gyakorlati, és technikai bemutató zárta. 

A kiállítás szeptember 6-áig látogatható, és Ladányi Tamás a tervek szerint tárlatvezetést tart a közönségnek augusztus 30-án 17 órától és szeptember 5-én 13.30-tól is.

A magyar fotográfia napját augusztus 29-én ünnepeljük a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezésére. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában