Mérnöki teljesítmények

2023.09.07. 14:00

Az év legjelentősebb beruházásait mutatták be Veszprémben

Európai mérnöknapot szervezett Veszprém Vármegye Mérnöki Kamarája. Szerdán három szekcióban mutatták be a veszprémi fejlesztéseket.

Őrsi Ágnes

Fotó: Fülöp Ildikó

Zalavári Istvántól, a Veszprém Vármegye Mérnöki Kamarája (VVMK) elnökétől megtudtuk, a kamarában hagyomány az évente szervezett mérnöknap, amit a tagság szakmai továbbképzésére szoktak fordítani. A különbség idén az, hogy a vendéglátó VVMK szerette volna az EKF 2023-ra való felkészülés és az ünnepi év során megvalósult projekteket a Veszprém 2030 Kft-vel és az InterCad Kft-vel összefogva, széles körben bemutatni. Olyan eredmények, melyekre méltán lehet büszke a mérnöktársadalom.

Hírt adtunk róla, hogy az európai mérnöknapot megelőző délután ünnepi nyitóesemény zajlott az ActiCityben. Felavatták a mostani Pannon Egyetem területén álló és felújított Csomay-oszlopot, megnyílt az „Európa Kulturális Fővárosa 2023 Fejlesztések Veszprémben – Leltár” című kiállítás, amely tablókon mutatja be az EKF-év és az érsekség legjelentősebb beruházásait.

Az eseményre az országból mintegy 110 statikus, tervezőmérnök érkezett, megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és Klaus Thürriedel is, az osztrák kamara alelnöke, az Európai Mérnöki Kamarák Szervezetének elnöke. Szerdán három szekcióban zajlott a fejlesztések bemutatása. Vörös Tamás az érsekségi beruházásokról adott tájékoztatást. A tartószerkezeti szekcióban a műemléki felújítások tapasztalatait beszélték meg szakmai szemszögből. Érdekes eszmecsere volt, hiszen ilyen gondokkal az EKF éven kívül is naponta találkoznak a műszaki oldal képviselői. A másik szempont, hogy a saját kellemetlen tapasztalatok megosztásával segítsenek másoknak azokat elkerülni. Pohl Ákos arról beszélt, hogy Balatonfüreden, a Huray utcában épült új V4-es konferenciaközpontnál mi indokolta a tartószerkezet választást.

A harmadik az épületgépészeti szekció volt, amelyben Petrika László az ActiCity gépészeti rendszeréről beszélt, Oltvai Tamás a várbeli Tejfalussy palota gépészeti felújításáról, Lantos András a szintén várbeli Simoga ház gépészeti megoldásairól. A programban volt energiatakarékos épületlátogatás, Kovács Lili tervező az érdeklődőknek bemutatta az ActiCityt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában