Kamaraművek a tárlaton

2023.09.06. 20:00

Bojtor Károly-emlékkiállítás nyílt a Várgalériában

Bojtor Károly tudta, hogy a képnek a lényegről kell beszélni, fogódzót ad ebben a világban, mondta Hegyeshalmi László képzőművész a Bojtor 90 emlékkiállítás megnyitóján a Várgalériában.

Balla Emőke

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A tárlatot megnyitó Hegyeshalmi László felidézte a korábbi emlékkiállításokat, többek között a Mestermű Galéria korábbi bemutatóit. Zenei példával élve úgy fogalmazott, a mostani tárlat kamaraművekből épül fel. Bojtor Károly az ember belső megtapasztalását festette, meditatív, biblikus, lételméleti témákat. A mostani kiállításon harminchét mű szerepel, az említettek mellett csendéletek, veszprémi, bakonyi és balatoni tájképek. Elárulta, hogy az ő kedvence a Műterem című festmény. A tárlat kurátora, Herth Viktória igyekezett olyan képeket felkutatni, amelyek nem szerepeltek a korábbi bemutatókon. Elsősorban a család gyűjteményéből, illetve veszprémiek magántulajdonában lévő képeket válogatott. A Művészetek Háza Várgalériájában négy éve, Bojtor Károly halálának huszadik évfordulóján volt legutóbb emlékkiállítás A túlsó part címmel. 

Bojtor Károly a Nógrád megyei Mátraverebélyen született. 1963-ban végzett a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ahol Pap Gyula és Domanovszky Endre voltak a mesterei. 1960 óta rendszeresen kiállított. 1964-ben Derkovits-ösztöndíjat kapott, 1998-ban Veszprém városa Gizella-díjat adományozott neki.

Élete utolsó húsz évét töltötte Veszprémben, ez idő alatt valódi veszprémivé vált. Gopcsa Katalin művészettörténész korábban így fogalmazott: "Bojtor Károly életművének két Veszprémben töltött évtizede nagyon egységes. A művész nem csatlakozott új irányzatokhoz, mégis folyamatosan jelen volt Veszprém megye kulturális életében, önálló kiállításokon, kollektív tárlatokon szerepelt. Csöndes nyugalom jellemezte őt, kvalitásos képeket alkotott."

Már a pályakezdéstől megmutatkozott Bojtor Károly alaptermészetének egyik markáns, súlyos vonása: a hűség, olvashatjuk a művész honlapján. Nemcsak a megismert, megszeretett helyszínekhez való ragaszkodása: pályája során mindig olyan helyeken időzött szívesebben, amelyek valamiképpen ráhangolódtak a korábbi látványok adta élményekre. Egy régi tévéinterjúban így beszélt: Állást is szeretnék foglalni ezekkel a képekkel, örök emberi érvényű a küzdés és a hit, hogy az emberi tennivaló mindig előbbre és följebb viszi a létet.

A szerdai megnyitón a vendégeket Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója köszöntötte. Porga Gyula polgármester köszöntőjében azt mondta, a múlt nélkül nem lehet a jövőt tervezni. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat idei sikerét az elmúlt évek, évtizedek alapozták meg. Bojtor Károly megrajzolta a város kulturális arculatát, életműve Veszprém életművének egy szelete. A festőművész lánya, Bojtor Zsuzsanna a család és az alapítvány nevében mondott köszönetet azért, hogy a város őrzi Bojtor Károly emlékét, érti a művészetét.

A Bojtor Károly Alapítvány fiatal, tehetséges művészek, tanárok, művészettörténészek, népművelők évenkénti támogatására, munkájuk elismerésére Bojtor Károly emlékdíjat alapított. Több év kihagyás után idén ismét átadták a díjat, melyet Veres B. Zsuzsanna, az alapítvány egyik létrehozója, gondozója vehetett át.

A Bojtor 90 emlékkiállítás október 15-ig látható a Dubniczay-palota Várgalériában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában