Az emlékházat népszerűsítik

2023.09.08. 11:00

Filmkockákon elevenedik meg Petőfi

Az idén 25 éves Szó és Kép Színpad társulata a Kékfestő Múzeum felkérésére Csukárdi Sándor forgatókönyve alapján a Pápai Médiacentrummal együttműködve a megújuló Petőfi-emlékházat népszerűsítő kisfilmet készített.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az alkotásban Petőfi fennmaradt és vélt történetei elevenednek meg. A film négy helyszínen játszódik, mind a négy epizód egy különálló, mégis egységet teremtő kis mese, melyet két fiatal látogató képzeletén keresztül kísérhetünk végig - tudtuk meg Csukárdi Sándortól.

- A Kékfestő Múzeum 2021-ben felkért egy, a múzeumot népszerűsítő kisfilm elkészítésére, ennek tapasztalatait felhasználva írtam meg a forgatókönyvet a Petőfi-házhoz - mesélte az író. - Elsősorban nem a dokumentált tényeket, sokkal inkább azt a meseszerű hangulatot szerettem volna megmutatni, ami azt a korszakot övezte, amikor Petőfi néhány hónapot Pápán élt. Az egyik jelenet abban a szűk kis szobában játszódik, ahol az ifjú Petrovics Orlaival lakott és elmélkedett, majd a Griff szálló színháztermét jelenítettük meg, ahol Petőfi megélt szerelmi csalódását idéztük fel, a Református Oskola tantermébe is elkalauzoljuk az érdeklődőket, ahol Tarczy professzor tartott órát és a Három Rózsa fogadó sem maradhatott ki a sorból, ahova a poéta barátaival gyakran lógott ki. Humoros és komoly történetek egyaránt színesítik a jeleneteket, úgy gondolom, minden tervszerűen ment, két nap alatt nagyjából hat óra alatt készült el a nyersanyag, amiből egy tízperces filmet vágnak a szakemberek. A társulat tagjai mellett két középiskolás fiatal játssza Petőfit és Jókait, őket a március 15-i műsor kapcsán ismertem meg.

A filmet készítő csapat egy része (balról Varga András, Balogh Adrienn, Kovács Lázár, Borbély Bence, Csukárdi Sándor, Gulyás Attila)
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A filmben Kovács Lázár, Balogh Adrienn, Rózsás Hajni, Schuszter Dóra, Janus Norbert, Csukárdi Sándor, Borbély Bence és Maradics Marcell szerepel. Az operatőri feladatokat a Pápai Médiacentrum szakmai vezetője, Varga András és operatőre, Gulyás Attila végezte el. Az elkészült filmet a tervek szerint a tárlatvezetés részeként láthatják majd a Petőfi-ház vendégei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában