Programok

2023.09.23. 11:21

Háromnapos fesztivállal emlékeznek Kisfaludyra

Kisfaludy Sándor szeptemberben született, így Sümegen ez a hónap hagyományosan a költőről szól.

Szijártó János

Zenés, táncos programmal és kiállítás megnyitóval indították el pénteken délután a Kisfaludy 2023 – utcaSzínház Fesztivált Sümegen Fotó: Szijártó János

Az idei évben háromnapos programsorozattal, a Kisfaludy 2023 – utcaSzínház Fesztivállal emlékeznek rá. A rendezvény hivatalos megnyitóját pénteken délután tartották a Kisfaludy Emlékháznál.
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a kommunista rendszer bukása után látványos változáson mentek keresztül városaink, úgy külső megjelenésükben, mint öntudatra ébredésükben. - Ez Sümeg esetében is igaz, hiszen itt is majdnem eltörölték az önazonosságot, hiszen elvették térségi szerepkörét, eltitkolták múltját, hősiet, s igyekeztek háttérbe szorítani a települést. Sümeg 1990 óta mégis kezd magára találni, s ebben óriási segítséget jelentett Európa Kulturális Fővárosa. Ha visszatekintünk kétszáz évvel korábbra azt látjuk, hogy Sümegen olyan kulturális élet folyt, mint bármely magyar lélekszámában akár jóval nagyobb városban. Kulturális központ volt a település, ami különösen Kisfaludy Sándor korára igaz - hangsúlyozta a miniszter arra utalva, hogy Sümeg a Kisfaludy kultusz életben tartásával, előtérbe helyezésével ismét elfoglalhatja méltó helyét a magyar kultúrában.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter Fotó: Szijártó János

Végh László polgármester Kisfaludy közéleti szerepét emelte ki, méltatva a közösségért és a kultúráért végzett munkáját is. Ezt mi sem támasztja alá jobban, mint a nevével fémjelzett első vidéki kőszínház Balatonfüreden történő megépítése.  

Az Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megvalósuló Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál megnyitóján közreműködött a Sümeg Néptáncegyüttes, a sümegi Szegedy Róza Nőikar, a Kisfaludy Emlékházban lévő Helyben a világ című kiállítást Kisfaludy László, a neves sümegi család leszármazottja nyitotta meg. Ugyanitt művész piknik kezdődött  a Darnay Alkotóráborral, majd az Evenita Örömtánca zárta a pénteki program itteni részét. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központban az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói mutatták be a Szutyok című tragikomédiát. Arra külön felhívták a figyelmet a szervezők, hogy a szabadba tervezett szombati és vasárnapi programok a várható rossz időjárás miatt szintén a művelődési központban kapnak helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában