Grafikusművész

2023.09.11. 20:00

Képekké formált kíváncsiság: kiállítás a Thury-várban

Máshol lét címmel nyílt meg Mészáros Judit grafikusművész válogatott kiállítása a Thury-várban. A különleges elektrografikai alkotásokat felvonultató tárlatot Sárváriné Rieder Zsuzsanna méltatta.

Szabó Péter Dániel

Mészáros Judit grafikusművész elmondta, mindig jó érzés számára visszatérni Várpalotára Fotó: Szabó Péter Dániel

Letisztult, tökéletesen megkomponált, álomszerű, titokzatos kollázs típusú műalkotások, a máshol lét üzenete. Így lehetne röviden jellemezni Mészáros Judit grafikusművész legújabb tárlatát, amely október 1-ig látható a Thury-vár Márványtermében. 

– Az alkotói munkája során elektrografikai eszközöket alkalmazó művésznek nemcsak technikai tudása és zseniális kompozíciós készségének fajsúlyossága emelkedik ki munkáin keresztül, hanem a lelkiállapotok, az ezekhez kapcsolódó gondolatok, az érzelmek sokszor egymásnak feszülő kozmikus ereje is – méltatta a kiállító művészt a megnyitón Sárváriné Rieder Zsuzsanna. 

A művelődési menedzser a Márványtermet megtöltő érdeklődő közönség előtt kiemelte: a művész képeiben a perspektíva, a természet pulzáló, elszabadult ereje egyaránt megjelenik. Nemcsak láttat a művek kifejező erejével, hanem nagy hangsúlyt ad azok címének megválasztásával is. 

Mészáros Judit mozgatóereje – amit már gyermekkora óta érez – egy másik világ utáni kíváncsiság. Ezt próbálja láthatóvá tenni és képpé formálni az elektrografika eszköztárának segítségével. Ám – mint mondja – ez nem a valóság előli menekülést jelenti számára, hiszen feleségként, édesanyaként és pedagógusként a mindennapi élet számos területén kell helytállnia. Képei különféle érzelmek, bizonyos élethelyzetekben megélt állapotok, gondolatok kifejezései. Számára az alkotási folyamat a saját világába való belemerülés, amelyhez a digitális technológia adta meg az eszközt, amivel minderre képes – vallja Mészáros Judit.

Mészáros Judit 1995-től 2001-ig dolgozott pedagógusként Várpalotán, majd férjével Olaszországba költözött. Azóta is ott élnek családjával. Mint mondja, minden hazalátogatás megható számára. – Azt mondják, hogy az ember helyhez is kötődik, ám én leginkább emberekhez kötődöm, legfőképp a családtagjaimhoz, a barátaimhoz. Mindig jó érzés számomra visszatérni Várpalotára, hiszen elkapnak a régi érzések, hangulatok, s újra meg újra elvarázsolnak – mondta el az alkotó. 

Kárász András Péter csellóművész játékát is hallhatta a közönség a kiállítás megnyitóján a várpalotai Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel

Mészáros Judit alkotásait a művészetkedvelők Várpalota mellett megcsodálhatták már Balatonalmádiban, Veszprémben, Szekszárdon és Budapesten is. A várpalotai kiállításának megnyitóját Kárász András Péter csellóművész játéka tette még ünnepélyesebbé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában