Hangzó Csipke

2023.09.26. 10:00

Klasszikus kórusének és néphagyományok találkozása a királynék földjén

Hangzó Csipke címmel rendezett a Gizella Nőikar közös eseményt a Csermák Antal Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolában szeptember 23-án. A délután folyamán bemutatkozott a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör, valamint a Foltvirágok Patchwork Klub. Az esemény egy tavalyi paloznaki közös rendezvény folytatása volt, melyre egy budapesti vegyeskart is meghívtak.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Gizella Nőikar az éneklés örömét kívánta átadni, a helyi kézműves hagyományok bemutatásával pedig kézművességünk gyökereit ismerhettük meg. A műsorok a csipke és a foltvarrás finomságát tükrözték fizikai valójukban és szellemi értelemben. Arra keresték a választ, milyen dallamok szűrődnek át a csipke leheletkönnyű membránján, milyen műveket ihletett a csipke a komolyzenében, milyen hagyományok, szokások ölelik körbe a csipkekészítést.

Borbásné Gazdag Gabriella karnagy gondolatai szerint hiszik, hogy a magyar kóruszenének és -kultúrának helye van a magyar művészetben. Szem előtt tartják a nívós előadásokat, hogy megismerje a közönség a kórus és a népi kézművesség közönségteremtő erejét. Céljuk a különböző művészeti ágak közönségének látókörét formálni, nyitottá tenni más művészeti ágak felé is. Kulturális-művészeti, ismeretterjesztő, szórakoztató pikniket kínáltak a családok minden tagjának. A rendezvény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre. 

Bevezetésként Kruppa Jakab Éva Balaton-felvidéki népdalcsokrot adott elő, majd a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör mutatkozott be. Utóbbi több évtizedes élő múlttal rendelkezik, a hagyományok a balatonendrédi csipkéből virágzottak ki. Az egyedi jellegzetességeket hordozó, önálló mintakinccsel rendelkező mencshelyi vert csipke megteremtője Gazdag Károlyné Isó Lujza volt. E hagyomány tartja életben a csipkekört, melynek vezetője Balogh Ernőné Bertalan Katalin csipkekészítő népi iparművész.

A későbbiekben a közönség a kész alkotások mellett betekintést kapott a csipkekészítés, illetve a foltvarrás gyakorlati rejtelmeibe Végvári Dorottya furulyajátéka mellett, majd a Gizella Nőikar és a La Caffetteria Stioppeta (felrobbant kávéfőző) nevű vegyeskar közös előadását hallhattuk a nagyteremben. Később a rendező-házigazda Gizella Nőikar önálló műsorszámokat adott elő. A programokat a Kőris Zenekar táncháza, majd baráti találkozó követte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában