Svájci Napok

2023.09.21. 10:00

Különös hangszerekből előcsalt különleges hangok

A Svájci Napok Veszprémben rendezvénysorozatán több helyen, több alkalommal koncerteznek és játszanak az alpesi kürtösök, a Alphornvereinigung Nordwestschweiz Swiss Alphorn együttese. Fellépének a Hangvillában, a FOTON-ban, a Játékszínben, de még a Lovassy és a Vetési Gimnáziumban is.

Benkő Péter

Jól hangzott

Fotó: Fülöp Ildikó

A kürtösök valamennyi fellépését nagy siker és taps kísérte szerdán a Hangvillában, ami nem véletlen, hasonló hangszerek bizony ritkán szólalnak meg Veszprémben. Az eredetileg alpesi pásztorok által használt kürtöt – mely Svájc egyik nemzeti szimbóluma – a bajor, az osztrák és a francia Alpokban is ismerik. A régen jelző funkciót betöltő, három-négy méter hosszú kürtök ma hangszerek, pásztorok helyett zenészek kezelik azokat elsősorban ünnepségeken és helyi fesztiválokon.

Nekünk a Hangvillában volt szerencsénk találkozni a ruházatukban is a svájci Alpok hagyományos viseletét idéző alpesi kürtösökkel. Szívesen meghallgatnánk muzsikájukat a hegyek között is… 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában