Esztétikai élménye

2023.09.20. 13:00

Ladányi Tamás asztrotájképeit állították ki a Pannon Egyetem aulájában

Nyilván nem „olyan" kísértet, de legalább annyira lenyűgöző. De minden más is ezen a fotókiállításon, amely messze túlmutat az esztétikai élményen.

Hankó András

Amikor az alkotó beszél a műveiről, azok külön jelentéstartalommal gazdagodnak Fotó: Fülöp Ildikó

A Pannon Egyetem aulájában látható tárlat egyik kétségkívül legérdekesebb darabja a húszemeletes tetejéről készült, a Brockeni kísértet címet viselő kép. 

Chopin muzsikája tökéletesen illik a kiállítást körüllengő költőiséghez Fotó: Fülöp Ildikó

A Brocken-hegyi kísértetként ismert jelenség a szászországi Harz-hegységben található csúcsról kapta nevét. 1780-ban itt jegyezték fel ugyanis először a rendkívül látványos, sokáig szó szerint misztikus ködbe burkolózó természeti tüneményt. De a kiállításon szereplő többi fotográfiától is eláll a lélegzet, főleg, ha a szemlélőjük veszprémi, hiszen a jól ismert, szeretett épületek, városrészletek tűnnek fel egészen különleges kontextusba helyezve. Az egyik legmegindítóbb képen a kicsiny, 1764-ben épült csatár-hegyi kápolna látható, fölötte a Göncöl-szekérrel. Egy másik fotó azt ábrázolja, amikor este, a vár fölött elhalad a Nemzetközi Űrállomás és a Crew Dragon űrhajó párosa. Vagy ott a nap egy kerek esztendő alatt bejárt útját nyomon követő alkotás, amely következésképpen egy évig készült. 

Ez tehát itt nem a pillanat művészete, ahogyan a fotózást szokás emlegetni. Olykor természetesen a véletlen is közrejátszik abban, hogy létrejöjjön az eszményi kompozíció, de Ladányi Tamás alkotásai igen komoly, sokszor hosszas technikai előkészületek és számítások után születnek meg. Ez pedig látszik is. Így jön létre az az egészen páratlan élmény, amelyet a líraiság, a tudomány és a transzcendencia egymásba szövődése kelt. „Óda a létezéshez" – mondta a megnyitón Abonyi János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese. 

Kár is ehhez bármit hozzátenni. Úgyis megérzi majd a lényeget, aki ellátogat a Veszprémi Egyetem aulájában október 5-ig megtekinthető, Veszprém felett az ég című kiállításra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában