Hímzett házioltárterítők piros-fehéren

2023.09.19. 08:00

Nézegesse galériánkban a hit vezette apró öltéseket

Hímzett, német nyelvű házioltár-terítőkből nyílt kiállítás a lókúti közösségi színtérben a falu száztíz éves kálváriájának ünnepén. Jungvirthné Bús Erzsébet gyűjteményének darabjai ezúttal a fehér vásznon piros fonallal mutatják a hit vezette apró öltéseket.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Már korábban is volt hasonló kiállítása itt a gyűjtőnek, akkor sváb konyhai falvédők, vicces és bátor szövegezésűek kerültek fel paravánokra. Erzsébet akkor elmondta lapunknak, hogy több településre, rendezvényre elviszi a feliratos régi textíliákat, amik német ajkú területekről kerültek hozzánk. A hímzett szövegekben gyakran komoly gondolatokat fogalmaztak meg a háziasszonyok, akik ezekkel díszítették otthonaikat. 

Már negyedszázada gyűjti, vásárolja a régi feliratos textíliákat, gyűjteménye mintegy háromezer darabból áll. Találhatunk köztük dísztörölközőket, halotti búcsúztató leplet, tálcakendőket, szöveges polccsíkokat, kenyérkendőket, terítőket és kötényeket. Elsősorban magyar vagy sváb-német szövegezésűek. A gyűjtő elmondása alapján átlagosan 12–40 óra eltelt, mire egyet-egyet befejeztek. A hozzá került befejezetlen darabokat készre varrja.

A fehér textíliákra leginkább piros vagy kék fonallal hímeztek, utóbbi szín főleg a sváb darabokra jellemző. Érdekesség, hogy a sváboknál a házi oltárterítők kizárólag pirossal készültek. Szász területen fekete színnel hímeztek, halotti búcsúztató lepleket, tükörtakarókat is. Az Erdélyből származó munkákon a piros-zöld színeket csodálhatjuk meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában