A kortárs szemével

2023.09.23. 11:41

Pont és ellenpont

Kellei György

Aldous Huxley angol írónak van egy hasonló című regénye. Erre asszociáltam, amikor két héttel ezelőtt két író–olvasó találkozón beszélgetőtársként működtem közre. Huxley (1894–1963) művéhez persze semmi köze a két helyszínen szerzett benyomásaimnak, tapasztalataimnak. Ezek ellentétéről meditálok. Az írót Szép új világ című negatív utópiája tette világhírűvé. Látomásai a jövőbe vezetnek, egyfajta új rendbe, ahol nincs szerelem, házasság, anyaság, család, kivesznek az erkölcsi normák, eluralkodik az érzelemmentes élet. Valahogy ezt éreztem a Balaton déli parti városában, amikor a sikeres, a tónál játszódó regénysorozat – a Balaton nagykövetének titulált – szerzőjével beszélgettem a városi könyvtárban hat ember előtt. Kivétel nélkül nyugdíjas hölgyek jöttek el, hogy meghallgassák az élvezetes, szórakoztató, a 19–20. századba is visszanyúló művek keletkezéstörténetét. Kinek a szégyene ez? Azok sem jöttek el, akiket telefonon, levélben értesítettem. Az olvasórészlegben tartózkodók sem „szagoltak” oda, csak pillantgattak, hogy mi a csuda zajlik pár méterre tőlük. 

A város centruma pazar, hamisítatlan fürdővárosi hangulatot áraszt. Az idegent is lenyűgözi a miliő. Engem, a valamikor itt élőt minduntalan nosztalgiával tölt el. Különösen ezért hangolt le az olvasói érdektelenség. A közönség távolmaradásának persze különböző okai lehetnek, de én úgy vélem – anélkül, hogy leszólnék, megvetnék valakit is –, a „szép új világban” mintha sikk lenne a kultúramentes létezés.  A szellemi értékek valószínűleg fajsúlytalan dolgok bizonyos, egyre táguló körökben. 

Az „ellenpontot” azon a héten megyénk egyik kies falujában éltem át, ahol minden évben megemlékeznek az ott született klasszikus költőről. Az emlékház példásan rendezett. A családias, az összetartozást sugalló atmoszféra elhomályosította bennem a két nappal korábbi közönyösséget. Miközben a pár éve országos regénypályázatot nyerő írónőt kérdezgettem munkáiról, Robert Merle francia író nemrég olvasott, az Utolsó nyár Primerolban című kisregényének sorai motoszkáltak a fejemben: „Az életben sosem kérdezünk eleget a másiktól. Aztán csak múlik az idő, míg arra nem ébredünk egyszer, hogy mindennek vége.” Az írónő regényei ennek a veszélyére figyelmeztetnek minket, olvasókat. Még időben rakjunk rendet testünkben, lelkünkben. Beszéljük meg – még ha fájdalmas is – problémáinkat, ne legyenek félbehagyott, lezáratlan ügyeink, nyitva hagyott kérdéseink. Az emlékház udvarán, az őszi, szűrt, délutáni napfényben, a csend és a béke apró szigetén nem a semmibe szálltak a szavaink. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában