Hihetetlen magasságokban az EKF

2023.09.05. 17:30

Szokatlan helyszíneken kortárs artista produkciók Veszprémben

Rendkívül látványos, különleges cirkuszi produkciókat láthat a közönség Veszprém különböző közterein, sőt, a „lordok háza” falain is szeptember 17-23 között - jelentették be kedden Budapesten, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sajtótájékoztatóján. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte: az EKF nyolcadik hónapja után elmondhatjuk, minden eddigi Európa Kulturális Fővárosa-évad rendezvényei közül a legsikeresebb eseménysorozat részesei lehetünk.

Osváth Sarolta

Fotó: Osváth Sarolta

Az Erzsébet térre, a Budapest Óriáskerékhez hívták a sajtó képviselőit az Inspirál Cirkuszközpont szervezésében létrejövő veszprémi artista-előadások beharangozójára. A több mint ötven méter magas, forgó óriáskeréken ízelítőt is adtak a lélegzetelállító attrakciókból. A Together! című, egyedi cirkuszművészeti sorozat performansz előadásai az adott helyszínre komponálva, a közönség bevonásával, négy ország 25 cirkuszművészének részvételével jönnek létre – tudtuk meg Gallyas Veronikától, a cirkuszközpont vezetőjétől. Veszprémben - a légi  és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés mellett – lesz rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, faltánc a várfalon és a Függőkertben. Izgalmas produkciónak ígérkezik a Circus Live Museum, és 23-án a „nagy finálé", amelyet szintén a közönség részvételével tartanak a belvárosban.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón
Fotó: Osváth Sarolta

- A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat idegenforgalomra gyakorolt hatása felülmúlja az összes korábbi rendezvény eredményeit – hangsúlyozta a fővárosi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor miniszter. - Ahhoz képest, hogy az eddigiek esetében átlagosan egyharmaddal nőtt az EKF-helyszíneken a turisták, érdeklődő látogatók száma, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program az első fél évben az érintett térségbe a belföldi turizmusban 92 százalékkal, a külföldi látogatók esetében 56 százalékkal több vendéget vonzott.

Fotó: Osváth Sarolta

- A látogatók magas száma, a várakozásainkat is jóval túlszárnyaló siker titka talán az, hogy a korábbiaknál tágabb értelemben gondolunk a kultúrára, fogalmazott a miniszter. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat azt is bebizonyította, hogy a művészet, a kultúra jóval több, mint időtöltés, mint pusztán nyári, őszi szórakozás. Rámutatott, hogy a társadalmi részvétel, az önkéntesség is sikeresen megvalósult törekvése a programszervezőknek. A rendezvények jelentős része a közösség és a közönség bevonásával zajlik, így lesz ez az artisták veszprémi előadásain, és remélhetően a jövőben, az EKF-et követő esztendőkben is, tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában