Programajánló

2023.09.02. 07:00

Utcaszínház fesztivállal emlékeznek Kisfaludyra

Európa Kulturális Fővárosaként arra szerződtünk, már a felkészülés, majd a programsorozat lebonyolítása során is, hogy megmutassuk Európának a benne lévő magyarságot és a magyarság európaiságát. Ha a térségben az itteni hősök között ennek megfelelő szereplőt keresünk, akkor Kisfaludy Sándornál nem igazán találunk alkalmasabbat.

Szijártó János

Végh László sümegi polgármester (balról), Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, miniszter és Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ intézményvezetője tartott tájékoztatót pénteken a szeptember 22-24. közötti Kisfaludy 2023 – utcaSzínház Fesztivál részleteiről

Fotó: Szijártó János/Napló

Így fogalmazott a Kisfaludy Sándor Emlékházban tartott péntek délutáni sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. A térség országgyűlési képviselője a szeptember 22-24-én rendezendő és az Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megvalósuló Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál kapcsán azt is kifejtette, hogy tapasztalatai szerint a rendezvények a térségben nagy érdeklődésnek örvendenek, ami úgy a belföldről, mint a külföldről érkező turisták számának növekedésében is mérhető. - Ami Sümeget illeti úgy gondolom, hogy a látogatottság, a közelmúltbeli Barock fesztiválra irányuló hatalmas érdeklődést alapul véve, minden bizonnyal a Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivál esetében is kiemelkedő lesz – tette hozzá.

Kisfaludy Sándor szeptemberben látta meg a napvilágot, így szülővárosában Sümegen ez a hónap hagyományosan a költőről szól. A megemlékezés jegyében már tavaly is nívós rendezvénnyel ajándékozták meg a nagyközönséget, az idén szeptember 22. és 24. között tartják a Palotakertben a "Kisfaludy 2023 – utcaSzínház Fesztivál"-t.
Erről Végh László polgármester beszélt a pénteki tájékoztatón. Mint mondta, Sümeg évről évre nagyobb hangsúlyt helyez Kisfaludy emlékének méltó ápolására, amelybe nagyon jól illeszkedik a színházi előadások sora. Az esemény igazi csemege lesz azok számára, akik szeretik az irodalmat, a színházat, a könnyűzenét, a táncot, az alkotóművészetet és a közösségi programokat.
A fesztivál programjainak szervezése, koordinálása ezúttal is Oszkai Réka, a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ intézményvezetője kezében összpontosul, így a részletekről ő tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit.

Mint elhangzott, szeptember 22-én, pénteken a Kisfaludy Emlékház udvarán összművészeti megnyitóval veszi kezdetét a rendezvény. Neves alkotók, néptáncosok, örömtáncosok és zenészek veszik birtokba Kisfaludy szülőházát. A szervezők cseppnyi Provence-t varázsolnak a költő szülőházába, ahol települési értékek, művészek és művészet, kultúra, zene, színház, irodalom és gasztronómia kerül fókuszba. Itt kiállításokkal és helyi gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhetnek a vendégek. Este az Újvidéki Művészeti Akadémia előadása fogadja a közönséget.

Szombaton utcaszínházzal és Kisfaludy szüreti forgataggal várják az érdeklődőket, akik fúvószenekarokkal, néptáncosokkal, borlovagokkal, lovasokkal és a helyi közösséggel ünnepelhetnek együtt és bepillanthatnak Kisfaludy badacsonyi szüretébe. Vasárnap délután utcaszínház, bábszínház szerepel a programban, az előadások után pedig Berecz András mesél. A rendezvényt a Broadway Tánccsoport „Napot hoztam csillagot” című Omega táncszínháza zárja, ahol közreműködik Kautzky Armand Jászai Mari-díjas érdemes művész és Tóth Fanni táncművész.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában