Pályázat

2023.10.17. 20:00

Bábcsoportvezetői képzések indulnak Pápán

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság sikeres pályázatának köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Pegazus Színházzal együttműködve Az amatőr bábjátszás fejlesztése a Kárpát-medencében címmel indítanak projektet. Minderről sajtótájékoztatón beszéltek az érintett szervezetek képviselői.

Haraszti Gábor

Balról Sarkadi Nagy László, Novák Irén, Mátyus Aliz, Végh Zsolt, Unger Tamás, Szerdahelyiné Lőrincz Nóra a sajtótájékoztatón Fotó: Haraszti Gábor

A Nemzeti Művelődési Intézet hosszú évek óta segíti az amatőr bábjátszás fejlesztését a közművelődésben. Ehhez a folyamathoz 2018-ban csatlakozott a Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház, amelyek 2021 óta együttműködésben, Pegazus Népfőiskolaként végzik munkájukat. A sajtóeseményen Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője elmondta, közel tíz éve támogatják az amatőr bábjátszást.

- A Pápai Művelődéstörténeti Társasággal és a Pegazus Színházzal nagyon sikeres projektünk volt a Veszprémben rendezett Bűvös Bábos Fesztivál, amelyen 28 bábcsoport, köztük öt határon túli, mintegy 400 bábosa vett részt. A közös munkát nagy lendülettel folytatjuk, bízunk benne, hogy a gyerekek megtapasztalják, hogy milyen érzés közösségben kulturális élményeket szerzeni, majd pedig a színpadon bemutatni azt, amivel készültek.

Mátyus Aliz, a Pegazus Népfőiskola elnöke kiemelte, a művészettel lehet olyan programot teremteni, ami nemcsak a városnak, a Dunántúlnak vagy az országnak, hanem a határon túliaknak is érdekes tud lenni. A tájékoztatón Unger Tamás alpolgármester is részt vett, aki az önkormányzat támogatásáról biztosította a résztvevőket. A program szakmai vezetői Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház igazgatói, utóbbi úgy fogalmazott, gyermekkorban nagyon fontos a művészetre és művészettel nevelés.

- A projekt keretében két kilencven órás, akkreditált bábcsoportvezetői képzés indul, az egyik Pápán, a Pegazus Színházban, a másik Debrecenben, a Vojtina Bábszínházban. A meglévő bábcsoportok vezetőit sem szeretnénk elengedni, számukra az évad során műhelymunkákat tervezünk a két hazai térségi központban, amelyek a módszertani támogatást, hálózatépítést szolgálják. A projekt keretében 22 hazai és öt határon túli bábcsoportot tudunk anyagilag támogatni. Az elkészült előadásokat régiónként bábos találkozón mutathatják majd be a résztvevők, összesen négy ilyen fesztivált tervezünk. Kiemelt és nagyon fontos része a projektnek, hogy határon túli csoportokat tudjunk külön támogatni: három térségben, a Vajdaságban, a Felvidéken és Erdélyben is létrehoznak egy-egy bábos központot, ahol szintén bekapcsolódhatnak a csoportvezetők és a csoportok a munkába.

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém vármegyei igazgatója úgy fogalmazott, saját hálózatukat, erőforrásaikat segítségül hívva tudják támogatni a kezdeményezést, ami remélhetőleg olyan sikeres lesz, mint a májusi Bűvös Bábos Fesztivál volt.

A program 2023. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között 28 millió forintból valósul meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában