Csuporka szezonzáró

2023.10.27. 20:30

Három különleges program, három túra a hétvégére a Bakonyban

Töltött parenyicával tart szezonzárót a Csuporka szombaton Bakonynánán, tökölhetünk a kalandos zirci piacon és a nemzeti filharmonikusokat hallgathatjuk meg a ciszterci apátságban, régi könyvek közt. A kulturális programokhoz három túrát is ajánlunk.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Programok
1. Tászli gyöngyfűzéssel a múzeumban
Beköszöntött a zirci Reguly-múzeumba is az ősz. Elmélyülős, befelé fordulós őszi szombatokra remek kézműves alkalmakat ajánlanak alkotóházukban. Szakmailag is elismert népművészektől a kézművességek fortélyait lehet megtanulni. Október 28-án Szamek Lili a gyöngyfűzést ismerteti meg az előzetesen jelentkezőkkel, tászlit, azaz gyöngyfűzött gallért lehet készíteni a műhelyfoglalkozáson.

2. Naplemente a barokk teremben
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023-ban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A jubileum alkalmából művészei országszerte ingyenes kamarakoncertekkel ajándékozzák meg a közönséget az őszi hónapokban. E rangos eseménysorozat egyik állomása az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár lesz október 28-án, szombaton, Zircen. Barokk termében 17 órai kezdettel hangzik el Respighitől A naplemente és Dvorák G-dúr vonósötösének részlete.

3. Kóstolás és kalandozás
Tökölj velünk egy kalandos piacon október 28-án, szombaton 8-tól 12 óráig! – invitálják a szervezők a zirci termelői és kézműves vásárba, a Reguly-múzeum kertjébe az érdeklődőket. Tökös programok és kincskeresés várja őket. No meg a piac szokásos árusainak igazán különlegesen finom kínálata a körtétől a sajtokig. Kár lenne kihagyni, csak ajánlani tudjuk a kóstolgatást.

Túrák
1. Sajtkínálat százéves kovácsműhelyben a szurdokvölgy közelében
A Csuporka sajtozó Bakonynánán egy felújított, százéves kovácsműhelyben működik. Most szombaton, október 28-án 14 és 19 óra között tartja a szezonzáróját, közkívánatra többek közt töltött parenyicával, de lesz érlelt kisgömböc is és túrázómenü, azaz palócleves és sütiválaszték. A sajtozó egészen közel van ahhoz a helyhez, ahonnan a Római-fürdőhöz, a Bakony legnagyobb vízeséséhez lehet elsétálni. Persze nem mindig van víz a Gaja medrében ezen a részen, akkor viszont be lehet menni a csodás szurdokvölgybe, a magas kőfalak közé.   

2. Tanösvény megszólaló táblákkal
Szeretne tenger alatti hátságról körbenézni, onnan a messzibe tekinteni? Megteheti, pár perces kényelmes sétával felmehet Olaszfalu határában az Eperjesre, amely az egykori Tethys-óceánból menekült mostani helyére. Geológiai csoda, az ötmillióstól a kétszázmillió éves kőzetig megtalálhatók itt a földtörténet tanúi. A tanösvényre táblákat helyeztek ki, az azokra rakott QR-kódok révén meghallgatható a környék története.

3. Parkerdő a város szélén
A Pintér-hegyi parkerdőt könnyű megtalálni, ha a bakonyi város, Zirc központjából Borzavár, Porva felé indulunk el. Parkolójában autóval megállhatunk, egy réten lehet itt piknikezni, és a játszótér is vonzza ide a kirándulókat. A tanösvény innen induló és ide visszavezető körútjának teljes hossza kicsit több mint öt kilométer, de egy-egy részét külön be lehet járni, segítenek benne a fákra festett útjelzések, amelyek helyi civilek önkéntes munkájának köszönhetőek. A fák törzsei között távolról megcsodálhatjuk a ciszterci apátság bazilikájának tornyait. Különböző formájú faleveleket hasonlíthatunk össze. Nem csoda, hogy az országos kéktúra útvonala is érinti ezt a területet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában