Wood Wide Web

2023.10.29. 10:00

Használt ruhák tengerében fürödtünk Zircen: ilyen ez, ha a művészet elgondolkodtat

Maradék lenvászon szövéshez, lejárt negatív film fotózáshoz, használt kellékek, amelyek nem hagynak cserben, ipari melléktermékek sablonokként – számos művész alapanyaga és témája is fenntarthatatlan szeméttermelésünk. Arra vezetnek rá minket, hogy a hulladék fogalma megszüntethető.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

World Wide Web – azaz világháló, az internet ismert rövidítésének eredete. Ám van ennél egy ősibb bolygóméretű összekapcsolódás, a Wood Wide Web, a fák és a természet világhálózata. Ennek elnevezését kölcsönözte a Hybrid Cycle Kft. projektje. A fenntarthatósági ügynökség újrahasznosítás fókuszú projekteken dolgozik, és Láthatatlan kapcsolódásaink című vándorkiállítását a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó településeken mutatja be. Most éppen a zirci Reguly-múzeumban volt látható, október 25-ig. A tárlat október 27-től november 13-ig Balatonfüreden várja a látogatókat.

Szépek az ipari mellékterméknek számító fóliákból kivágott sablonokkal készített művek, az összetört betonból, üvegből kiöntött, rózsaablakokra és kegytárgyakra emlékeztető szobrok. Újrahasznosítható anyagok jelennek meg műtárgyak formájában, az alkotók művészeti eszközökkel bizonyítják, hogy nincs is olyan tulajdonképpen, hogy hulladék. Ráveszik arra a látogatókat, hogy elgondolkodjanak azon, a használt ruhák tengerében szinte fürödhetünk, míg az óceánok tele műanyagdarabokkal, amelyeket kidobtunk. A társadalom immunrendszereként működve jelzi a művészet éppen, hogy jobb lehet akkor is az életünk, ha belátjuk, egy nagyobb, összetett rendszer részei vagyunk. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában