Filmvetítés

2023.10.13. 16:00

Ingyen látogatható a Regulyversum

A rokon népek napja alkalmából október 14-én ingyenesen látogatható a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház állandó tárlata, a tavaly az év kiállításaként díjazott Regulyversum.

Rimányi Zita

Mindent megtudhatunk belőle Regulyról, kimondottan érdekes tálalásban. Az intézmény emellett október 14-én 17 órától ingyenes filmvetítésre várja az érdeklődőket. A tejút fiai című dokumentumfilmet nézhetik meg, magyar narrátorral és felirattal. Lennart Meri észt író és néprajzkutató alkotását észt–finn koprodukcióban forgatták, kidolgozásában többek között olyan nemzetközi hírű szakértők működtek közre, mint a finn Kustaa Vilkuna és az azóta elhunyt Ortutay Gyula akadémikus. Már a Magyar Televízió is bemutatta a filmet, amely a tudomány bizonyítékait idézve, költői megformálásban igyekszik egy-egy finnugor nép életmegnyilvánulásainak jellemző, elsősorban az együvé tartozást dokumentáló vonásait megjeleníteni a néző számára. Lennart Meri már nem egy könyvével és filmjével bizonyította, hogy a tudományt és a költészetet nem választja el az egymástól idegen kategóriák merev határa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában