Színjátszók

2023.10.24. 19:17

Kitárja szárnyait a Főnix

Megtartotta alakuló ülését a Főnix Színjátszó Egyesület, így most már bejegyzett kulturális szervezetként folytathatják az amatőr színjátszás hagyományainak őrzését, s ezzel együtt a közönség szórakoztatását.

Szijártó János

A tapolcai és sümegi amatőr színjátszókból álló társulat mostantól egyesületként tevékenykedik tovább

Fotó: Szijártó János/Napló

A tapolcai és sümegi amatőr színjátszókból álló társulat egyhangúlag elfogadta az egyesület alapszabályát, amelyet a kezdeményezés elindítója, ötletgazdája N. Horváth Erzsébet író-rendező ismertetett a tagsággal a tapolcai Tó Presszó emeleti termében. Mint elhangzott, legfontosabb cél az amatőr színjátszás hagyományainak megőrzése, ápolása, a lakosság bevonása a kulturális élet szegmenseibe. A célok között szakmai fórumok, programok, színjátszó-találkozók szervezése, előadások létrehozása, elkészült produkciók menedzselése is szerepel. Az egyesület tervezett tevékenysége egyebek között kiterjed a nemzeti ünnepekhez, hagyományokhoz kapcsolódó műsorok összeállítására, bemutatására, művészeti táborok szervezésére, valamint a lakosság kulturális lehetőségeinek bővítésére. 

Az egyesület alapszabályának elfogadása után már készül a színtársulat a következő előadásokra N. Horváth Erzsébet író-rendező irányítása mellett. Mint megtudtuk, az egyik darab cselekménye valós eseményeken alapul. Egy fiatal, sikeres építész életének azt az 1953-tól 1972-ig tartó szakaszát mutatja be, amikor a kommunista rendszer nemcsak a szabadságától fosztotta meg, hanem elszakította élete szerelmétől, a fiatal színésznőtől. A Kettétört életek című zenés darab premierje a jövő tavasszal várható. A másik mű, A küldetéses asszonyok a Balaton-felvidéken élő asszonyoknak kíván emléket állítani, akik minden nehézség árán is kitartottak párjuk mellett, és hozzájárultak ahhoz, hogy élettársuk művészi pályája vagy a köz érdekében kifejtett tevékenysége kiteljesedhessen. Ezt a zenés irodalmi összeállítás februárban láthatja a közönség.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában