Túra

2023.10.06. 14:00

Százharminc kilométer Petőfi nyomában

Petőfi Sándor 1839-ben, 16 évesen gyalog tette meg az utat Fehérvártól Ostffyasszonyfáig. A nem mindennapi túra emlékére a Petőfi 200-emlékév alkalmából az Országos könyvtári napok keretében Petőfi-zarándoklat indult Székesfehérvárról, melynek harmadik napján érkezett meg a „költő” Pápára.

Haraszti Gábor

Polovitzerné Antal Mónika fogadta Pápán Petőfi hasonmását, Móricz Hetényt Fotó: Haraszti Gábor

A zarándoklat hat napon át tart, a poétát megformáló pápai diák, Móricz Hetény Simon az esemény keretében elektromos kerékpárjával 17 települést érintve 130 kilométert tesz meg, mielőtt elér Ostffyasszonyfára. Pápán Polovitzerné Antal Mónika, a városi könyvtár szakmai vezetője fogadta a fiatalembert, majd aláírta a zarándoklatot dokumentáló vándorkönyvet. Az út során a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának 17 esztendős diákja személyesíti meg Petőfit, a tanuló elmondta, diáktársai, tanárai többször mondták már neki, hogy nagyon hasonlít a költőre, a felkérést pedig örömmel vállalta.

– Petőfit kifejezetten kedvelem, három-négy éve rendszeresen olvasom a műveit, emiatt is mondtam igent, illetve amiatt is, mert kíváncsi voltam, hogy ez a túra mi mindent tartogat számomra. Mindennap mások kísérnek és más a túravezetőm, szép emlék a Várpalota és Veszprém közötti szakasz, amikor Kóti László, tízszeres ironman volt a társam. Csodálatos tájakon keresztül visz az utam, mindenki nagyon kedves, életre szóló élmény ez az egy hét. 

Fotó: Haraszti Gábor

A zarándokút fő szervezője, Budai László, a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője elmondta, egy véletlennek köszönhetően találtak rá a pápai diákra.

– Nem volt semmilyen válogatás vagy kiválasztási metódus, hanem Hetényt egyszerűen utunkba sodorta az élet. Történt ugyanis, hogy egyik szervezőtársam, Lang Rudolf küldött egy fényképet egy kollégistáról, azzal az üzenettel, hogy a pápai kollégiumban lakik Petőfi Sándor, és meg kell nyerni ennek az ügynek. Így is lett, az iskolával és a szülőkkel egyeztetve Hetény elvállalta, hogy ő lesz az út arca, amit nagyon köszönünk neki.

Fotó: Haraszti Gábor

A pápai állomáson Hermann István, korábbi könyvtárigazgató mondott köszöntőbeszédet, majd Szalóné Bakos Judit mutatta be Szemelvények Petőfi Sándor és Szeberényi Lajos életéből című kötetét. Ezt követően a zarándokok és az érdeklődők a református könyvtár Petőfi-kiállítását tekintették meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában