Petőfi 200 emlékév

2023.10.05. 13:30

Veszprémbe ért a Petőfi-zarándoklat

26 év. Legjobb esetben is csak 33, ha a költő-forradalmárt a segesvári csata után hadifogolyként a szibériai Barguzinba vitték. Ennyi jutott mindössze Petőfi Sándornak. De milyen sűrű volt ez a földi lét...

Hankó András

Fotó: Fülöp Ildikó

A színésszé válásról álmodozó Petőfi Sándor – Rónai álnéven – a Nemzeti Színházhoz is elszegődött statisztának, szerepkihordónak, kellékesnek. Az ott eltöltött hét hónap alatt azonban nem kerültek közelebb a nagy álmok. Ő még talán így is kitartott volna, ám a bölcs szülői szigor ezt nem hagyta. Következtek hát az újabb kalandok. Ezek közül az egyik az volt, amikor Petőfi 1839-ben Székesfehérvárról gyalogszerrel ment a Vas vármegyei Ostffyasszonyfán élő rokonához (majd onnan Sopronba, ahol beállt katonának).

Az utókor, egészen pontosan az ügy érdekében összefogó könyvtárak e vándorútnak emléket állítva szervezték meg a Petőfi-zarándoklatot, amely azt az útvonalat járja végig, amelyet egyik legnagyobb hősünk 16 évesen, kamaszfejjel tett meg. A vállalkozás „arca” a külsőre a költő reinkarnációjának is beillő, 16 éves Móricz Hetény, a Pápai Református Gimnázium diákja. A Petőfi-kultusz emlékhelyeit is felkereső zarándoklat október 3-án ért Veszprémbe, ahol az érdeklődők az Eötvös Károly Megyei Könyvtár vadonatúj, ZUG nevű közösségi irodájában fogadták a nemzeti ikon nyomdokain járókat, köztük a várpalotai Kóti László triatlonistát-ultratriatlonistát, több jelentős külföldi és hazai verseny igen sikeres résztvevőjét. A veszprémi állomáson Sashalmi István helytörténeti kutató izgalmas előadást tartott, amelynek köszönhetően a hallgatóság eleddig számára valószínűleg ismeretlen információk birtokába jutott a Petőfi-családról. Az október 2-án indult, 130 kilométert átfogó zarándoklat október 7-én zárul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában