Prima Primissima

2023.11.07. 11:39

A litéri égi hang, Pitti Katalin kapocs ég és föld között

Amikor Tolcsvay László megírta a Magyar Misét, az Égi hang szerepét, a hangjára, lényére, szépségére, lelkére, belső női energiáira írta. Eszembe jutott ez most róla. Meg az, mikor mondta: a színpad egy vesztőhely. Nagyon sokat veszíthet ott egy művész, aki nem tiszteli a művet, a szerzőt, a közönséget. Kapocs ég és föld között. Pitti Katalin ezt tette egész pályafutása alatt.

Veol.hu

Pitti Katalin

Forrás: Beküldött

Ezért lehetett 16 évig Madame Butterfly a Pillangókisasszonyban, Violetta itthon és külföldön tucatnyi rendezésben a Traviatában, Mimi a Bohéméletből, Tatjána az Anyeginből, Donizetti operájában Boleyn Anna, Hoffman meséiből Antónia, Erkel Ferenc Bánk bánjában Melinda, a Dózsa Györgyben Csáki Laura. Mozart Varázsfuvolájának Paminájaként emlékezetesen remekelt. Britten Peter Grimes című operájában Ellen Orfordot játszotta, Gounod Faustjában Margitot énekelte, Verdi Simon Boccanegra című művében pedig Améliát alakította. A Manon Lescaut és a Tosca címszerepe kirobbanó erővel hatott mindenhol, ahol játszotta. Szinte nincs olyan lírai szoprán szerep, amit ne énekelt volna el vagy Magyarországon, vagy a világ más pontjain. Az operettekről nem is szólva: Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Strauss, Jacobi Viktor legnépszerűbb operettműveinek főszerepét énekelte.

Belegondoltam most abba is, milyen lehetett Drezdában Giseldaként Verdi A lombardokjában tizenhétszer a függöny elé menni meghajolni. Ha szűken mérjük is, majd félórás ünneplés, lehet több is. Rengeteg idő ez a függönyön túl. Egész élete ott zajlott, színpadon és a függönyökön túl. Ott le is pereghet az élet a szerepeken, műveken, női sorsokon át. Sok darabban halt meg, így írták meg a szerzők ezeket a műveket. Ő pedig úgy is játszotta el azokat. Élte mindazokat a színpadi halálig. Sokat néztem az Otello filmet vele, ami elindította a pályán Desdemonaként Melis György és Simándy József oldalán, és Ferencsik János vezényelt a zenekart. Maria Callas-estje, számtalan előadása, fellépése beleégett szívekbe, lelkekbe, emlékekbe.

Az elmúlt évtizedben már díjakban is elkezdték becsülni, elismerni. Közben több helyen tanított egyetemeken, iskolákban. A Magyar  Állami Operaház örökös tagjává választotta. Most Prima Primissima-díjra jelölték. Lehet rá szavazni a közönségdíjért. Megtettem. Sokan megtették már. Az országban, határon innen és túl, és lakóhelyén, Litéren. Egy égi hangért, akinek nagyívű földi pályafutása, művészete adhat példát arra, így érdemes nyomot hagyóan élni. Művészként a művészet erejéért. Hinni. Felfelé nézni. Onnan jön a hang és a kereszt. Pitti Katalin égi mezéjében és útjában.

Varga Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában