Évforduló

2023.11.15. 17:30

Gárdonyi Géza dédunokája látogatott Pápára

160 esztendeje született Gárdonyi Géza író, költő, az egyik legismertebb magyar történelmi regény, az Egri csillagok szerzője. Az idei évforduló alkalmából a helyi Petőfi Városbarát Egylet és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola közös meghívásának eleget téve vendégeskedett Pápán Gárdonyi dédunokája, Keller Péter.

Haraszti Gábor

Fotó: PVE

A meghívott vendég először az Erzsébet ligetbeli szoborparkban lévő Gárdonyi-mellszobornál gyújtott meg egy mécsest. Az egyházi oktatási intézmény aulája zsúfolásig megtelt az érdeklődő tanulóifjúsággal, illetve az egylet önkénteseivel, hogy meghallgassák a jeles vendég Gárdonyi Géza életéről, pályafutásáról, családi emlékeiről és természetesen pápai, Pápa környéki kötődéseiről szóló vetítettképes előadását. Keller Pétert és a megjelenteket Kovács Krisztina iskolaigazgató, a Gárdonyi Géza Emléktársaság tagja köszöntötte, megköszönve az egyletnek, és annak ügyvivőjének, Kerecsényi Zoltánnak, a tanintézet egykori diákjának a rendhagyó találkozó létrejöttében való bábáskodását.

Előadásában Keller Péter bemutatta családfáját, részletesen szólt felmenőinek rendíthetetlen magyarság- és szabadságszeretetéről. Máig kevesen ismerik azt a tényt, hogy Gárdonyi Géza szívügyének tekintette Petőfi Sándor emlékezetének, kultuszának fenntartását, szorgalmazta földi maradványainak felkutatását, a jelenleg is Kiskunfélegyházán magasodó egészalakos Petőfi-szobor egyik fő kezdeményezője volt. 

Gárdonyi 1882 és 1885 között előbb a devecseri római katolikus iskola, majd Dabrony község kántortanítója volt. Dabronyban átélt hatások inspirálták a Lámpás, továbbá Az én falum megírására. A napjainkban ugyancsak népszerű Fel, nagy örömre, ma született… kezdetű templomi karácsonyi ének szövegét, zenéjét devecseri tanítóskodásakor szerezte. E kapcsán Keller Péter kihangsúlyozta, hogy Gárdonyi Gézát biblikus, mélyen hívő emberként tartották számon kortársai. 

A dédunoka Gárdonyi mellszobrát is megtekintette Fotó: PVE

Az előadást megköszönve a nap emlékére a PVE Gárdonyi-emlékplakettjét együtt nyújtotta át Keller Péternek Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő és Kovács Krisztina intézményvezető. Kerecsényi Zoltán elmondta, hogy az egyoldalas emlékplakett fókuszában egy stilizált szív-szimbólum látható, benne a következő idézettel: „Az én hitem értelmi hit, nem fantázia.” Ez alatt pedig a Hit-Remény-Szeretet jelképe, a kereszt, a szív, a horgony kapott még helyet. Mindezekkel Gárdonyi csupaszív, kegyelmi életmunkálkodására kívánnak emlékeztetni – ismertette az ügyvivő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában