Egyre népszerűbb műfaj Magyarországon

2023.11.13. 20:30

Ismét Gospel-karácsony az arénában

Ha advent, akkor újra Gospel-karácsony Veszprémben, hiszen idén is aranytorkú énekesek töltik meg a Veszprém Arénát – ezúttal december 11-én.

Juhász-Léhi István

Hegedűs Barbara, Vikman Pál, Szabó János Róbert és Vezér Dávid

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ennek kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatón Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy újra lesz Gospel-karácsony a városban, hiszen ez a koncert is hozzájárul Veszprém kulturális palettájának bővítéséhez. Kiemelte, Veszprém az UNESCO Zene városa cím birtokosaként nap mint nap dolgozik azon, hogy minél szélesebb műfajkínálatból érkezzenek színvonalas produkciók a városba.

Vikman Pál, a VEB 2023 klasszikus zenei projektjeinek projektmenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon is egyre népszerűbb a műfaj, és számos városban alakultak már gospelkórusok. A gospeldaloknak vallásos töltetük van, és egyszerre tartalmazzák a jazz, a blues és a soul stílusjegyeit. 

Szabó János Róbert református esperes kiemelte, a zene nagyon fontos lelki megnyilvánulás, hiszen nemcsak az értelmünk, hanem a lelkünk is rezonál mindarra, ami megszólal. Ez a spirituális műfaj összeköt minket egymással, a mennyel, az éggel, Istennel, ezzel kiemel bennünket a világ zűrzavarából. A zene egy nyelv, amit mindenki jól ért, és a Gospel-karácsony pontosan ezt a világot hozza el.

Vezér Dávid, az esemény fő szervezője kijelentette, a Gospel-karácsony egy példaértékű együttműködés, amelyet az Európa Kulturális Főváros projekt inspirált, de Veszprémen kívül több hazai város is profitál belőle, hiszen további négy állomása lesz a magyarországi turnénak. Hozzátette: a tavalyi koncertnek jó visszhangja volt, a virginai kórus tagjai is nagyon várják már itteni fellépésüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában