Ünnep

2023.12.13. 10:00

A világ minden tájáról érkeztek karácsonyfadíszek Pápára

A Tarczy Lajos Általános Iskola idén is csatlakozott az angliai Durham County Council által elindított Európai karácsonyfadísz-csereprogram elnevezésű projekthez. Ezt a programot azzal a céllal hozta létre az angliai szervezet, hogy a részt vevő iskolák kézzel készített, az adott országot vagy régiót szimbolizáló karácsonyfadíszeket küldjenek egymásnak, majd minden iskola a kapott díszeivel feldíszíthesse saját „európai karácsonyfáját”.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor

A tarczys diákok az idei évben is nagy lelkesedéssel láttak neki az ajándékok elkészítésének, Pápa városát szimbolizáló karácsonyfadíszként egy dióból készült, kékfestős motívumokkal díszített dióbabát álmodtak meg, melynek készítését a negyedik osztályosok vállalták magukra, akik egy prezentációban mellékelték az elkészítés lépéseit annak érdekében, hogy a díszt a világ minden táján bármilyen nemzetiségű tanuló megalkothassa.

– A negyedik évfolyamosok minden évben nagy szeretettel készítenek ajándékokat azoknak a külföldi iskoláknak, akik a program részesei, ezzel együtt nagy izgatottsággal bontják ki azokat a csomagokat, amelyeket külföldről kapnak – mesélte Kokas Judit tanító. – Idén huszonhárom külföldi iskolával vettük fel a kapcsolatot, többek között az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Törökországból vagy épp Görögországból. Minden évben nagy kihívást jelent számunka olyan ajándékot kitalálni és elkészíteni a gyerekekkel, amelyet a külföldi diákok is meg tudnak alkotni. Így esett a választásunk a dióbabára, amelynek takarója kékfestő anyagból készült. Iskolánk rengeteg videót, előadást kapott az egyes országok karácsonyi hagyományairól, szokásairól, amit a diákok az angol nyelvi órákon nézhetnek meg. A babák mellé egy képeslapot is mellékeltünk, amelyen három nyelven – magyarul, angolul és az adott ország nyelvén – kívántunk kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet.

Kékfestős dióbabát készítettek a pápai diákok Fotó: Haraszti Gábor

A program iránt óriási az érdeklődés, Európa tizenhét országából több mint háromszázötven iskola csatlakozott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában