Nosztalgia

2023.12.20. 19:39

Egy tragikus sorsú zseni rajzai a veszprémi Játékszínben

Latinovits Zoltán vitathatatlanul a valaha élt egyik legnagyobb magyar színész volt. Nem túlzás: színészkirály volt.

Juhász-Léhi István

A színészkirály képei 2022-ben a Játékszínben

Fotó: Juhász-Léhi István 

Ez jutott eszembe, amikor kénytelen voltam a napokban a telefonom galériájában rendet rakni és szembejöttek azok a felvételek, melyeket 2022 tavaszán készítettem a Játékszínben. Megláttam a rajzait, grafikáit, tanulmányait, melyekről korábban hallottam, hiszen több kiállítást is megélt, és kattintottam párat arra gondolva, hogy majd beszélek Oberfrank Pál direktorral az ügyben. Valamiért nem így alakult, ám most pótlok annyit, hogy írok minderről.

Sokan nem tudják, de Latinovits Zoltán 1952-ig asztalostanonc, majd hídépítő volt, ezután beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetemre, és 1956-ban építészmérnökként jeles diplomát kapott. Sőt, NB I-es (tartalék) játékos volt a Haladás SE kosárlabdacsapatában, ezenkívül nagyon jó vitorlásversenyző is volt. A Veszprémi Petőfi Színházban 1972 és 1973 között játszott.

A színészfenomén mindössze 44 évesen, Balatonszemesen hunyt el tragikus körülmények között. Élete remélhetőleg valamikor filmvászonra kerül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában