Eseményajánló

2023.12.14. 15:05

Egybegyűjtöttük milyen bakonyi programokat választhat advent harmadik hétvégéjére

Élő betlehemes játék Pápateszéren, gyertyagyújtás a ciszterci apátság díszudvarán, fénytraktorok menete Bakonytamásiban, a zirci vegyeskórus karácsonyi koncertje a bazilikában, adventi vásár a szépalmai ménesbirtokon, száraztészta-készítő műhelyfoglalkozás, saját bögrés karácsonyi partik több faluban – egybegyűjtöttük, milyen bakonyi programokat választhat advent harmadik hétvégéjére Zircen és környékén.

Rimányi Zita

Állatsimogató és gyertyagyújtás a ciszterci apátság díszudvarán

Advent harmadik hétvégéjén is a Zirci Ciszterci Apátság díszudvarában gyújtják meg együtt a városlakók az adventi koszorú gyertyáját. Ebből az alkalomból december 16-án, szombaton 17.30-kor Huszár Lőrinc ciszterci atya, zirci plébános mondja el adventi gondolatait. Előtte kézműveskedésre nyílik lehetőség és gyermekműsorok várják az érdeklődőket. Állatsimogatót is berendeznek a díszudvaron.

Élő betlehemes játék Pápateszéren

A 14. Pápateszéri Élő Betlehemes Játékot december 16-án, szombaton 17 órától tartják meg a templom melletti téren. Az előadás után agapét tartanak és adományokat gyűjtenek a Zsörki-kápolna felújítására. A rendezvény hulladékmentes.

Pápateszér után a fénytraktorok Bakonytamásiban vonulnak

Karácsonyi műsort ad a település apraja-nagyja Bakonytamásiban, a kultúrházban december 17-én, vasárnap 15 órától. Utána, 16.30-kor indul a fénytraktorok menete, végigvonulnak a falu utcáin a fénysorokkal feldíszített járművek. Akárcsak az előző hétvégén a szomszédos Pápateszéren. 

A zirci vegyeskórus hagyományos karácsonyi koncertje a bazilikában

A Zirci Városi Vegyeskórus karácsonyi koncertje december 17-én, vasárnap 16 órakor kezdődik a Zirci Ciszterci Apátság bazilikájában Közreműködik a zirci általános iskola Csemete kórusa, Kapitány Dénes orgonista és G. Noé Judit énekes. A művészeti vezető Géring Klára. A rendezvényre a belépés ingyenes, adományokkal lehet támogatni a kórus működését.

 Adventi vásár a szépalmai ménesbirtokon

Adventi vásárt szerveznek Porva-Szépalmapusztán, a ménesbirtokon december 16-án és 17-én 10 és 16 óra között. A vendégeket illatozó kürtőskaláccsal, gőzölgő forralt borral és forró teával várják, megtekinthetik a ménesbirtokot, részt vehetnek az állatvédelmi alapítvány lovasprogramjain, a pónivezetésen, a patkódobáson. A kicsik ingyenes kézműves programokon is kipróbálhatják magukat, Zsiványtanyán mézeskalácsot lehet díszíteni és szalmadíszeket tudnak készíteni hozzáértő kezek segítségével. A vásárnak ebben az évben a csárdaépület ad otthont, ahol ezúttal is a helyi termelők és kézművesek kapnak főszerepet változatos portékáikkal. Szépalma biztonságosan csak Borzavár felől közelíthető meg. 

Száraztésztakészítő műhelyfoglalkozás az alkotóházban

Egyalkalmas száraztésztakészítő foglalkozást szervez a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház a mézeskalácsos műhelyében december 16-án, szombaton 9 órától. A foglalkozást Somogyi Tamás séf vezeti, a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás oktatója. Az eseményen készült tésztát haza lehet vinni. A foglalkozás időtartama körülbelül három óra. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges.

Piacozás az ajándékozás, a meglepetések jegyében

A zirci termelői és kézműves vásárt december 16-án, szombaton 8 és 12 óra között advent harmadik hétvégéjének jegyében tartják meg. A megszokott árusok mellett meglepetések várják a vásárlókat és ajándékok között is válogathatnak a Reguly-múzeum kertjében.

Gyertyagyújtás a kastélyudvaron

A csetényi kastélyudvaron felállított adventi koszorú gyertyáit vasárnaponként 16 órakor gyújtják meg. December 17-én beszédet mond Horváth Lajos esperes-plébános, december 23-án Filó László, a Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora.

Saját bögrés parti és más falukarácsonyok 

A mindenki karácsonya ünnepséget Olaszfaluban december 16-án, szombaton 18 órától tartják meg a közösségi ház mellett. Teával, forralt borral várják az érdeklődőket, akik házi süteményeket vihetnek magukkal és az a legjobb, ha a saját bögréjüket sem felejtik otthon. 

A bakonyszentkirályi önkormányzat karácsonyi ünnepséget szervez december 16-án, szombaton 16 órától a művelődési házban. A köszöntő után lelkészek mondanak áldást, fellépnek a helyi óvodások, iskolások és nyugdíjasok. Forralt bor, tea mellett beszélgethetnek a helyiek. 

Bakonybélben a hagyományos, közös karácsonyi ünnepséget december 16-án, szombaton 15.30-tól rendezik meg a Szent Gellért téren, a harangjáték előtt. A tavalyi tapasztalat alapján, ha nagyon hideg időjárás ígérkezik, az ünnepséget és a vendégséget a faluházban tartják meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában