Szerdánként a cukrászdában lehetett vele találkozni

2023.12.18. 14:04

Varnus Xavér a mezőlakiaknak adott koncertet

Varnus Xavér a mezőlakiaknak adott koncertet advent harmadik vasárnapján a Varnus teremben, közreműködött a Zalaegerszegi Vegyeskar.

Balla Emőke

Ahogyan arról többször beszámoltunk, tavaly októberben használaton kívüli templomot vett meg Varnus Xavér orgonaművész Mezőlakon. Idén tavasszal elkészült az orgona, május 14-én az orgonaművész felavatta a hangszert az egykor evangélikus templomként, imaházként működő, később üresen álló épületben. A három tavaszi programra hamar elfogytak a jegyek, Varnus Xavér már akkor megígérte, hogy advent idején ad egy koncertet, ahova a településen élőket hívja. Vasárnap ünnepi műsorral készült: karácsonyi dalokat hozott a Zalaegerszegi Vegyeskar, az énekek között pedig az orgonaművész szólaltatott meg egy-egy művet, kihagyhatatlan Bach d-moll toccata és fúga, valamint Albinoni Adagio című darabja.

Ahogyan a koncerteken megszokta a közönség, Varnus Xavér közben mesélt. Elmondta, hogy jövő tavasszal, március 24-től, virágvasárnaptól kezdődően Bach-Shakespeare Fesztivált szervez. A tíz koncerten ő orgonál, minden alkalomra meghívott egy-egy színművészt, a magyar színjátszás színe-java érkezik Mezőlakra, velük Vitray Tamás készít egy rövid beszélgetést. Mesélt a zalaegerszegi kórussal, a várossal való kapcsolatáról is; harminc évvel ezelőtt Zalaegerszegen szervezett orgonafesztivált. Sokan morogtak, miért nem Budapesten, azt válaszolta nekik: igaz, hogy Zalaegerszeg 220 kilométerre van Budapesttől, de Európa felé. Most Mezőlak esetében is ezt mondhatjuk. Zalaegerszegen négy évig városi orgonista volt, feladata, hogy évente egy hangversenyt adjon. Felkérték arra is, hogy a hét egyik napján mutassa magát a városban, hogy oda tartozik, így szerdánként egy cukrászdában üldögélt, ott lehetett vele találkozni.

A zalaegerszegi kórus tagjai azt kívánták a helyieknek, hogy Mezőlakon négy évnél hosszabb ideig tartson a Bach-Shakespeare-Fesztivál. Nagy Gábor, Mezőlak polgármestere azt mondta, régi vágya volt egy karácsonyi koncert, ez most megvalósulhatott, ajándék a település karácsonyfája alá. Molnár Kálmán nyugdíjas iskolaigazgató felidézte, hogyan lett az egykori kovácsműhelyből templom; Tóth Sándor evangélikus lelkész 1938-tól ötvenkét évig szolgált a településen, 11 község 465 családjához kopogtatott be, a lelkek templomát építette, mindenkire odafigyelt, számon tartotta a családok életét. Nyolcvanöt év után újra jött egy ember, Varnus Xavér, aki gondos szeretetből, nagy akaratból újraélesztette az épületet, szeretet költözött az évszázados falak közé. Az ünnepi alkalomon Móricz Attila helyi református lelkész adott áldást, kívánt elmélyült adventi időszakot, idézte a 150. zsoltár szavait: „Dicsérjétek az Urat!”

A Mennyből az angyal karácsonyi éneket együtt énekelte a kórus és a közönség, majd a Csendes éj zárta a koncertet, improvizációval. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában