A kortárs szemével

2024.01.29. 12:00

Ahol a kultúra kezdődik

Egy jegyzet akkor éri el a célját, ha az olvasók reagálnak rá. Ha csend és érdektelenség veszi körül, akkor semlegesre sikerült.

Kellei György

Az sem igazán megnyugtató, ha csupa dicséretet küldenek, akkor a szerző valamit elrontott, valami releváns dolgot, jelenséget nem vett észre, elsiklott felette. A bírálat, ha nem okoskodás és semmitmondó tudálékosság, eddig nekem hasznomra vált. Persze a telefonálók és a közösségi oldalra írók egy része figyelmen kívül hagyja, hogy a jegyzet totál szubjektív műfaj, egyéni aspektus tükröződik a sorokban. Az én „zargatóm” V. F., a Svájcból hazatelepült, 83 éves nyomdamérnök, aki a balatoni nyaralójából lövi ki rám a nyilait. Azért tett szemrehányást, mert az elmúlt héten egyetlenegy szóval sem említettem a kultúra napját ezeken a hasábokon. Hogyhogy nem indított meg a Himnusz keletkezésének jubileuma? Magyarázkodtam, ilyesmiről szó sincs, bár Kölcseyvel nem vagyok kibékülve, mert annak idején sárba döngölte a Somogyban gazdálkodó Berzsenyi Dániel költészetét. A főváros–vidék ellentét nem új keletű, és ezen a „jó” magyar mentalitáson manapság sem fog az idő. Nemrégen egy pannóniai költő panaszkodott, hogy az amúgy támogatásért kuncsorgó pesti, irodalmi kiadvány szerkesztősége válaszra sem méltatja.

V. F. Paul Newmant, a világhírű amerikai színészt idézte: „Ha nincsenek ellenségeid, akkor nem is vagy igazi egyéniség.” Erősködtem: minden alkalommal az emberi kulturáltság negatív-pozitív megnyilvánulásairól filozofálgatok, és olykor az ő véleményét az írásaimba applikálom. Ő most azt akarja hallani tőlem, hogy szerintem hol kezdődik a kultúra a derengő 21. században. Ódzkodtam a fejtegetéstől. Mire mennék vele? V. F. élete javát más társadalmi közegben töltötte. A kultúra számomra a rendet jelenti. Egy latin közmondással csitítottam öreg barátomat: Teremtsd meg a rendet, és a rend megőriz téged. A rend aztán egyenlő az értelemmel. S az értelemben rejtőzik az igény a kultúrára. A környezetemben élő három-négy, egyáltalán nem vastag pénztárcájú nyugdíjas hölgy bölcsen elkerüli, kivédi életünk anomáliáit; nem siránkoznak, nem gyötrik magukat mások gyarlóságain, nem emésztik magukat a korral járó napi gondokon, piti harcokon, helyette színházba, hangversenyre és filmklubba járnak. Az előadások, alkotások euforikus élménye napokon át kíséri őket. Időnként pedig cserélgetik a bérleteiket és az éppen olvasott könyveket. V. F. elégedetten bólogatott. Elismerte, talán az ilyen és ehhez hasonló élethelyzetek adják és jelentik az emberi kultúra egyik, ha nem éppen alapvető szegmensét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában