Zrínyi Miklós háborúi 

2024.01.19. 20:00

Búzás Huba legújabb könyvdrámáját köszöntjük

Búzás Huba – a monumentális Ég Föld Emberek című eposztrilógia ismert szerzője – tollából újabb drámakötet látott napvilágot. A Zrínyi Miklós háborúi című könyvdráma a budapesti Cédrus Művészeti Alapítvány kiadásában a magyar kultúra napjára (január 22.) jelenik meg. A mű kiadója a kötetet a következő rövid ajánlással bocsátotta útjára.

Veol.hu

Búzás Huba új könyvdrámája lapjain a XVII. századba röpít vissza: az akkor élt és alkotó Zrínyi Miklós költő és hadvezér életének sorsfordulóit jeleníti meg empátiával, tölti meg szenvedéllyel, történelmi, emberi hitelességgel. Műve akár a nemzetközi színházi világ érdeklődését is elnyerheti, mert szépségteremtő kedvében érdekfeszítő cselekményt és izgalmas végkifejletet vetít képzeletünk vásznaira. 

Búzás Huba új könyvdrámája

A főhős tragédiája egyetlen nagy konfliktus köré épül; két egymás ellen feszülő akarat összeütközését ábrázolja: a színen meg sem jelenő német-római császár – és magyar király – Habsburg Lipót akarata (a hatalom láthatatlan „lipóti” akarata) ütközik Zrínyi Miklós országegyesítésre irányuló akaratával. A császár a dinasztia önérdekét érvényesítve akadályozza a magyarság (valamint a horvátok és más népek) honvédelmi háborúit, hatékony fellépését az Oszmán Birodalom hódító törekvéseivel szemben. 

Az újabb drámakötet a Janus Pannonius és a Balassi Bálint lélekvándorlása című korábbi kötetek mellé helyezve – az előzőekkel – ún. „drámatriászt” alkot. (Akár filmforgatókönyvek is készülhetnének e történetek nyomán.) A XV., XVI. és XVII. évszázadok e magyar költőóriásai nemzeti irodalmunk világirodalmi rangját alapozták meg. Életsorsuk története felöleli a magyarság mai értelemben vett nemzetté formálódásának évszázadokon átívelő küzdelmes korszakát, amikor az ország három részre szakítottsága állandósulni látszott, amikor a tragikus hős – Zrínyi Miklós, a magyar történelem egyik kevéssé emlegetett héroszi alakja – az ellenerőkkel vívott küzdelmében végül alulmarad. Olvasók és nézők e drámából az író minden eddiginél megalapozottabb állásfoglalását ismerhetik meg a nagy költőelőd és hadvezér sokat vitatott halálának körülményeire és okaira nézve. 

A hatfelvonásos történelmi, lélektani dráma a tragédiaírás szinte minden korábbi vívmányának erényeit hordozza: a szophoklészi elvektől Lessing dramaturgiáján át a brechti epikus színház összművészetéig.

A borítón Hegyeshalmi László festőművész grafikája látható. A nyomdai munkálatok kivitelezése a veszprémi Prospektus nyomda szakavatottságát dicséri. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában