Magyar kultúra napja

2024.01.24. 19:00

Elismerés Dervalics Róbertnek és a Művészklubnak Balatonfüreden

Az a kultúra, amely őrzi a magyarság történelmének minden szellemi és tárgyiasult értékét, hagyományait, kifejezi együvé tartozásunkat, hazaszeretetünket, mondta Cserép László, a Szőcs Géza Irodalmi Szalon vezetője, Balatonfüred díszpolgára a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen az Anna Grand Hotel zsúfolásig megtelt dísztermében.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

– Nemzeti imádságunk, a Himnusz születésének évfordulóján, azért gyűltünk össze, hogy ünnepeljünk. Felmerülhet a kérdés, mit is ünneplünk? Kölcseyt? A Himnuszt? – kérdezte Cserép László. Azt mondta, csak az a közös múlt lehet a közös jelen és a közös jövő alapja, amelyet Kölcsey megrendítően szép verse is felidéz, ezért volt nagyon fontos kezdeményezés, hogy a Himnusz születésének napján ünnepeljük a magyar kultúrát. – Akkor, közel négy évtizede talán ez még teljesen egyértelmű volt majdnem mindenki számára, de ma a nemzet fogalma megint kezd szitokszóvá válni, a kultúrát majdnem teljesen háttérbe szorította a tömegkultúra és a tömegmédia, amely megállás nélkül zúdítja ránk az olcsó bóvlit – emelte ki. 

Fotó: Kovács Erika

A szónok beszélt a kultúra globális világban betöltött szerepéről. Szerinte a mai ember kultúrája üres és lényegtelen, elszakadt az élettől. A műveltségben sem érvényesül a szellemi nagyság, ezért külsőleges, azaz felszínes marad. Ennek megfelelően a kvízvetélkedők információlovagjai, a kereskedelmi tévék celebjei sokak példaképei. Cserép László utalt még a háborúkra, a járványokra, melyek szintén kedvezőtlenül érintik az emberiséget. Egy idézettel kiemelte, nem a gazdasági fenyegetettség a legveszedelmesebb, hanem a szellemi, a kulturális és leginkább a vallási. 

– A szellemi, kulturális fenyegetettséggel csak akkor tudunk szembenézni, ha tisztázzuk és megerősítjük, hogy mit jelent az embernek, s nekünk a kultúra, a haza – fogalmazott a szónok. Hozzátette, az otthon tulajdonképpen a haza. Ahol születtünk, ahol családunk, rokonaink, közösségünk szeretetébe beburkolózhatunk, biztonságban érezhetjük magunkat, ahová vissza akarunk térni, ha máshol vagyunk. Az, hogy milyen az otthonunk, a hazánk, a kultúránk, rajtunk múlik, miként az is, hogy milyen a településünk. Ha a nagyvárosok tereire, falaira, épülethomlokzataira nézünk, látjuk, reklámok, óriásplakátok, villódzó digitális képek lepték el őket, kiölve a még meglévő szakralitást. A templomokat lebontják, illetve koncertteremnek, áruraktárnak használják őket. – Pedig az igazi település olyan, amelyben Isten közöttünk lakozik, ellenkezőleg megszűnik otthonná lenni – hívta fel a figyelmet. Cserép László szólt még a művészetek, az anyanyelv jelenőségéről is. 

– Őrizni és védeni kell hagyományainkat, nyelvünket, szokásainkat, népművészetünket, zenénket, irodalmunkat, képzőművészetünket, ünnepeinket. Őrizzük meg magyarságunkat, hazaszeretetünket, hitünket. Vigyázzunk arra, hogy a magyar kultúra napja ne jusson a kiüresedett, formális megemlékezések sorsára, arra, hogy a Himnusz ne legyen egy a kötelezően megtanulandó versek közül – hangsúlyozta. 

Fotó: Kovács Erika

Az ünnepi gondolatok után Bóka István polgármester átadta a Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést, amit Dervalics Róbert, a Füred Dixieland Band alapítója, vezetője vehetett át, a Művészklub pedig a város díszoklevelét kapta meg. Utóbbi nevében Nagy Sándorné titkár vette át a rangos elismerést. Mindezek után Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész fantasztikus előadással ajándékozta meg a közönséget.  Az ünnep fényét emelte, hogy a Reformkori Hagyományőrzők Társasága teljes létszámmal és korabeli viseletben jelent meg. 

Fotó: Kovács Erika

Balatonfüreden már délben megkezdődött az ünnep, amikor Kontrát Károly országgyűlési képviselő, valamint Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek koszorúkat helyeztek el Kölcsey szobránál, miután diákokkal együtt elénekelték a Himnuszt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában