Kiállítás

2024.01.25. 14:46

Hetvenöt éves Veszprém egyeteme (képgaléria)

Hetvenöt éves a Pannon Egyetem. A kezdetekről nyílt kiállítás az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisgalériájában a Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjtemény anyagából.

Balla Emőke

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora megnyitójában arról beszélt, hogy a veszprémi lehetne Magyarország legrégebbi egyeteme, hiszen az 1200-as években Veszprémben működött a káptalani főiskola

Fotó: Fülöp Ildikó

Alapításának hetvenötödik évfordulóját ünnepli idén a Pannon Egyetem. A jubileum alkalmából számos rendezvényt tartanak a veszprémi intézményben és a képzési helyszíneken. Az ünnepi rendezvények közül az első volt az a kiállítás, amely február végéig látható az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyitvatartási idejében. 

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora megnyitójában arról beszélt, hogy a veszprémi lehetne Magyarország legrégebbi egyeteme, hiszen az 1200-as években Veszprémben működött a káptalani főiskola. Az intézmény valójában hetvenöt éves, 1949-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Nehézvegyipari Karaként kezdte meg a működését, a huszonnyolc éves Polinszky Károly kapott dékánként megbízást az intézmény megszervezésére. A kar egy kukoricaföldön jött létre. 

A hetvenöt év alatt sok változás történt, többször nevet váltott az intézmény, ma öt karon, több helyszínen széles körű képzési lehetőséget kínál, öt doktori iskolája van. Az egyetem hazai és nemzetközi rangsorokban is előkelő helyen szerepel. Az oktatói kiválósági rangsorban sokáig második vagy harmadik volt a hazai egyetemek között. Mindig képes volt megújulni, változatlanul fejlődik. A rektor kiemelte az 1970-es éveket, amikor létrehozták a környezetvédelmi szakmérnökképzést, valamint az 1990-es éveket, amikor több karúvá vált az intézmény.

A jubileumi év első programja a könyvtárban valósult meg, a kiállítás később az egyetemen is látható lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában